Linkovi

Ljetna škola za buduće predsjednike (20/8/03) - 2003-08-20


Srednjoškolac Conor Kelly vrlo sažeto i jasno izlaže svoj plan za osvajanje Bijele kuće: nakon fakulteta, kandidiranje i izbor u zakonodavno tijelo njegove savezne države New Hampshire, potom skok u Zastupnički dom Kongresa s 26 godina, dva mandata u Senatu, zatim jedan kao guverner, i, na koncu, kandidatura za predsjednika Sjedinjenih Država na izborima 2024. godine.

S planom koji ima tako tijesne rokove, Conor si ne može priuštiti gubitak vremena. I, upravo zato, ovih dana on radi na svojoj karijeri u sklopu Ljetne škole državne uprave na Sveučilištu Georgetown, u Washingtonu. Tijekom tri tjedna, on i još 240 drugih tinejdžera sa sličnim aspiracijama saznat će sve što nisu ni sanjali da bi htjeli znati o funkcioniranju američke vlade, Kongresa, Vrhovnog suda i sličnih unutrašnjopolitičkih tema.

Program koji se nudi ovim tinejdžerima vodi neprofitna Zaklada za mlade državnike, koja takve programe organizira još otkako je osnovana, 1980. godine. Raspored rada ispunjen je mnogo više nego što su oni naviknuti u svojoj srednjoškolskoj nastavi: 46 sati u učionicama, završni pismeni rad od najmanje dvadesetak stranica teksta, pet dana slušanja govornika, u rasponu od, recimo, veleposlanika Francuske i Britanije, pa do vrhova Pentagona. Navečer, kroz gotovo sva tri tjedna, opuštanje uz po tri sata formalnih diskusija o dnevnim temama.

Kandidata za buduće članove kabineta i suce Vrhovnog suda ima dovoljno da bi mladi Conor Kelly mogao bez problema popuniti svoju čitavu buduću administraciju dva desetljeća unaprijed. Niti cijena trotjednog programa nije prepreka velikom zanimanju – 3325 dolara po svakom učeniku. No, radi se o mladeži koja je uglavnom vrlo rano pokazala interes za politiku.

Jedna srednjoškolka iz ovogodišnjeg programa kaže da se zainteresirala za funkcioniranje vlade kada joj je bilo sedam godina; njezin ju je otac, u to doba, tražio da mu čita Wall Street Journal dok ju je vozio u i iz škole. No, Conor Kelly i tu ima prednost: on je odlučio postati predsjednik kada je po prvi puta glasao za predsjednika Busha starijeg, 1992. godine - u igraonici svog dječjeg vrtića.

XS
SM
MD
LG