Linkovi

Cilj terorista - širiti kaos, zaustaviti obnovu Iraka (21/8/03) - 2003-08-20


Čelnici Ujedinjenih naroda objavili su da će ova organizacija nastaviti s humanitarnim radom u Iraku, bez obzira na prekjučerašnji teroristički napad na ured UN-a u Bagdadu u kojem je poginulo najmanje 17 osoba. Američki analitičari tvrde da je cilj napada bio daljnje širenje kaosa u zemlji te otežavanje obnove i uvođenja demokratskog sustava.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da će svjetska organizacija nastaviti sa svojim radom u Iraku, te da je napadi poput onog od utorka neće zastrašiti: "U Iraku je mnogo naših djelatnika i oni nastavljaju svoj rad. Ovakvi besmisleni i okrutni napadi neće nas zaplašiti i udaljiti od naše misije. Oni koji su ubli naše kolege počinili su zločin – zločin ne samo protiv Ujedinjenih naroda, već i zločin protiv Iraka."

Friedman: Cilj napadača - stvoriti atmosferu straha i kaosa

Američki analitičari tvrde da napad od prije dva dana ukazuje na velike sigurnosne probleme koje američka vojska ima u Iraku - i to u vezi sigurnosti ne samo vlastitih vojnika već i stranih diplomata i iračkih građana koji rade za međunarodne organizacije.

Vanjskopolitički komentator dnevnika New York Times, Thomas Friedman kaže da je cilj napadača – stvoriti atmosferu straha i kaosa, koja otežava proces obnove i političke reforme: "Cilj je širiti kaos. Da bi se to postiglo, najbolji je cilj neka posve nedužna međunarodna humanitarna organizacija. Jer, nakon takvog napada, zaključak glasi: ako Ujedinjeni narodi nisu sigurni, onda nitko nije."

Bremer: Brine nas dolazak izvjesnog broja stranih terorista

Američki diplomat Paul Bremer, civilni upravitelj Iraka, izjavio je da u ovom trenutku nije poznato tko je odgovoran za napad, no možda se radi o jednoj terorističkoj skupini koja je povezana s al-Qaidom: "Čini se da se nakon prestanka ratnih operacija u zemlju vratio izvjestan broj terorista iz organizacije Ansar al-Islam. To nas naravno brine. Tu su i drugi strani teroristi koji dolaze iz inozemstva."

Iračko Upravno vijeće, koje se sastoji od prvaka svih etničkih skupina te zemlje, osudilo je teroristički napad u Bagdadu, rekavši da je “on uperen protiv iračkog naroda, ali da neće usporiti obnovu zemlje.”

Najbolji odgovor na terorizam - zapošljavanje barem 300 tisuća Iračana

Thomas Friedman, koji se nedavno vratio iz Iraka, tvrdi da je problem u tome što u Iraku nema dovoljno američkih vojnika. Još važnije od toga je – dati Iračanima veće odgovornosti u upravljanju zemljom.

"Upravno bi vijeće trebalo objaviti izvještaj o tome što su radili posljednjih tjedana. Nakon toga, trebali bi imenovati ministre, te početi s upošljavanjem velikog broja ljudi – barem njih 300 tisuća. To bi bio pravi odgovor na ovaj teroristički napad" - smatra Thomas Friedman.

Iako bi Sjedinjene Države trebale dati Iračanima veće ovlasti u upravljanju zemljom, Thomas Friedman napominje da, u konačnici, budućnost Iraka jedino ovisi o Iračanima – jedino ga oni mogu spasiti i spriječiti da ne klizne u potpuni kaos.

XS
SM
MD
LG