Linkovi

De Mello - pragmatičan političar i iskusan diplomat (19/8/03) - 2003-08-19


Sergio Vieira de Mello isticao se po humanitarnim i mirovnim misijama u kojima je sudjelovao i predvodio radeći 25 godina u Ujedinjenim narodima.

U rujnu prošle godine imenovan je Visokim povjerenikom za ljudska prava. U svibnju je upućen u Irak kako bi nadzirao humantarne misije svjetske organizacije i aktivnosti vezane za obnovu zemlje.

Njegov mandat na toj dužnosti trebao je trajati četiri mjeseca. Mjesec dana nakon imenovanja, izjavio je da se svjetska organizacija u Iraku našla u "bizarnoj situaciji", te da je tek "druga violina" Sjedinjenim Državama i Britaniji. Kao svoje prioritete u Iraku naveo je konzultacije s iračkim čelnicima kako bi se zaštitili interesi iračkog naroda u obnovi njihove zemlje.

Vieira de Mello počeo je raditi za Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice 1969. 1971. proveo je u Bangladešu, kada je ta zemlja postala neovisna. Nakon turske invazije Cipra 1974, radio je s ciparskim izbjegliacma Tri godine vodio je operacije Visokog povjerenstva u Mozambiku, i zatim još tri u Peruu. Između 1981. i 1983. bio je visoki politički savjetnik snagama UN-a u Libanonu. Početkom devedesetih služio je u Kambodži, a 1996. imenovan je pomoćnikom visokog povjerenika za izbjeglice. Dvije godine kansije, preselio je u New York, gdje je postao pomoćnik glavnog tajnika za humanitarne operacija. Kasnije je imenovan posebnim izaslanikom UN-a na Kosovu, nakon savezničke kampanje 1999, a nadgledao je i prijelaz Istočnog Timora na neovisnost.

Po nacionalnosti Brazilac, gospodinu de Mellu bilo je 55 godina. Bio je dvostruki doktor znanosti sa Sorbonskog sveučilišta. Gospodin de Mello bio je oženjen i otac dvojice sinova.

XS
SM
MD
LG