Linkovi

Samoubilački bombaški napad na sjedište UN-a u Bagdadu (19/8/03) - 2003-08-19


U razornoj eksploziji u Bagdadu ubijeno je najmanje 15 osoba, među kojima je bio i specijalni predstavnik svjetske organizacije u Iraku - Sergio Vieira de Mello. U napadu su ranjeni deseci ljudi. Kamion pun eksploziva u trenutku detonacije se nalazio se ispred sjedišta Ujedinjenih naroda.

Gospodin de Mello satima se nalazio pod ruševinama uništene zgrade, a prije nešto više od jednog sata je objavljeno da je i on smrtno stradao. U eksploziji je potpuno uništena jedna strana zgrade hotela Canal u kojoj su smješteni uredi misije Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Bush osudio je današnji smrtonosni bombaški napad u Bagdadu. On je rekao da su napad izvršili teroristi koji se boje napretka i koji mrze mir.

“Oni su neprijatelji iračkog naroda. Oni su neprijatelji svake zemlje koja nastoji pomoći iračkom narodu,” kazao je predsjednik.

Obraćajući se novinarima na svom ranču u Texasu, gospodin je Bush naglasio da će obnova Iraka biti nastavljena, te da civilizirani svijet neće dopustiti da ga se ucjenjuje. “Ubojicama se neće dopustiti da određuju sudbinu Iraka” – rekao je američki predsjednik.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan najoštrije je osudio bombaški napad. U priopćenju koje je proćitao glasnogovornik gospodina Annana naglašava se da ništa ne može poslužiti kao izgovor za zločinačko nasilje protiv muškaraca i žena koji su otišli u Irak samo da bi pomogli iračkom narodu u obnavljanju neovisnosti i suvereniteta. Gospodin Annan je zbog tragičnog događaja u Iraku prekinuo odmor u sjevernoj Europi, te će se vratiti u New York.

XS
SM
MD
LG