Linkovi

Stranačke nedoumice pred izbore o opozivu kalifornijskog guvernera (19/8/03) - 2003-08-19


U Kaliforniji, republikanci i demokrati razmatraju svoje predizborne opcije, dok raste podrška javnosti za opoziv guvernera Graya Davisa. Demokrati žele da na položaju guvernera ostane netko iz njihove stranke, a republikanci se nadaju da će taj položaj pripasti – nekom njihovom kandidatu.

Obje stranke suočene su s dilemom. Demokrati moraju odlučiti hoće li i dalje podržavati guvernera Davisa, o čijem će se eventualnom opozivu glasači izjašnjavati 7. listopada. Ako povuku podršku guverneru, trebaju odlučiti hoće li koncentrirati svoju energiju da na taj položaj bude izabran sadašnji zamjenik guvernera, demokrat Cruz Bustamante. Najnovija anketa pokazuje da je po popularnosti Cruz Bustamante 'pretekao' Arnolda Schwarzeneggera.

U zadnje vrijeme čuju se prijedlozi da se Gray Davis povuče s guvernerske dužnosti prije izjašnjavanja o opozivu, čime bi gospodin Bustamante mogao preuzeti njegovu dužnost. Cruz Bustamante i sam bi bio izložen mogućem opozivu, ali bi imao veće šanse da "preživi" izjašnjavanje. Dužnosnici Demokratske stranke za sada podržavaju guvernera Davisa i pozivaju glasače da kažu "Ne" njegovom opozivu, koji guverner naziva najnovijim republikanskim napadom na njegovu stranku.

"Drago mi je da se Demokratska stranka oštro protivi opozivu, jer su vidjeli da neki republikanci u ovoj zemlji pokušavaju – da tako kažem - 'ukrasti' izbore. Sve je počelo s postupkom opoziva predsjednika Clintona. Zatim se nastavilo s prebrojavanjem glasova nakon predsjedničkih izbora na Floridi, te s mijenjanjem granica izbornih okruga u Teksasu. Sada pokušavaju ukrasti još jedne izbore kod nas u Californiji. Demokrati ne žele da se to dogodi" - objasnio je svoje viđenje postupka opoziva aktualni kalifornijski guverner.

Gospodin Davis treba steći podršku 50 posto glasača da bi ostao na dužnosti. Međutim, najnovije ankete pokazuju da oko 60 posto glasača želi da on bude opozvan. Ukoliko se to dogodi, njegov nasljednik trebat će znatno manju podršku glasača da bi postao guverner. Na izbornim listićima nalaze se imena 135 drugih kandidata, od kojih će guverner postati onaj koji osvoji najveći broj glasova.

Republikance, ipak, čeka zanimljiva dilema. Glasovi birača mogli bi biti podijeljeni između vodeće četvorice republikanskih kandidata, a tada bi guverner postao sadašnji demokratski zamjenik guvernera. Neki republikanski aktivisti pozivaju republikanske kandidate Billa Simona, Petera Ueberrotha i Toma McClintocka da podrže kandidaturu vodećeg kandidata Arnolda Schwarzeneggera. Niti jedan od njih za sada nije na to pristao.

Kalifornija je sučeljena s proračunskim manjkom od 38 milijardi dolara.

Svi republikanski kandidati zato za sada svoje najoštrije napade usmjeravaju protiv guvernera Davisa. Ipak, nekoliko njih također je kritiziralo gospodina Schwarzeneggera, koji, kako kažu, nema iskustva kao političar i ima nejasne stavove o važnim pitanjima. Slavni glumac bori se protiv ovakvih kritika uz pomoć ekipe utjecajnih savjetnika, među kojima će se, kako je najavio, uskoro naći i jedan bivši američki šef diplomacije.

"Državni tajnik George Schultz postat će član moje ekipe za oporavak gospodarstva, koju će voditi zajedno s financijskim stručnjakom Warrenom Buffetom" - najavio je prije nekoliko dana Arnold Schwarzenegger.

Gospodin Buffet jedan je od najbogatijih poslovnih ljudi na svijetu. Vodeći kandidati trebali bi, kako se očekuje, 17. rujna održati predizbornu debatu u Sacramentu. Guverner Davis nije pozvan, ali će dobiti priliku da se obrati glasačima unaprijed snimljenom porukom, koja će biti emitirana zasebno.

XS
SM
MD
LG