Linkovi

Kalifornijski Herkules - politički mlakonja? (19/8/03) - 2003-08-19


S imidžom Herkulesa, je li Arnold mlakonja kada je politika u pitanju?" - pod tim naslovom Christian Science Monitor se osvrće na dva tjedna dugu kandidaturu Arnolda Schwarzeneggera za guvernera Californije. Kolikogod on bio prisutan na naslovnicama svih mogućih magazina, toliko se o njegovoj političkom programu još uvijek ništa ne zna, piše bostonski list.

Arnold Schwarzenegger od dana objave kandidature nije dao niti jedan opsežniji intervju, ustvari rijetko se i pojavljivao u javnosti, a ono malo što se čulo iz njegovog tabora bile su riječi njegovog ekonomsko-financijskog savjetnika Warrena Buffetta, koje su se uveliko razlikovale od onoga što je slavni glumac proklamirao u svom pred-kandidatskom životu. Sporno pitanje nije nevažno - riječ je o porezu na nekretnine – treba li ga povisiti ili ne. Warrem Buffet smatra da treba – što Arnolda neće učiniti simpatičnijim kandidatom!

Doduše, onog trenutka kada slavni glumac bude konačno oglasio svoju političku platformu, povećat će se i šanse njegovih protivnika. Moći će ga konačno napasti. U ovom se trenutku Arnold predstavlja svojevrsnim 'vitezom na bijelom konju'. I sama slava mu je ionako dostatna za publicitet. Kako komentira "Christian Science Monitor", čak i da se zavuče u špilju, svaki bi dan bio u novinama i na malim ekranima.

Najtiražniji američki dnevni list, USA Today, jedna alarmantna vijest iz medicine. Rezultati jedne nove studije ukazuju da broj slučajeva Alzheimerove bolesti raste znatno brže nego što se ranije smatralo. Do 2050. godine, čak 16 milijuna Amerikanaca moglo bi bolovati od te smrtonosne degenerativne bolesti mozga. Na troškove liječenja, u tom bi slučaju, odlazio najveći dio sredstava čitavog sustava zdravstvene skrbi.

I danas, velik broj obitelji odlazi u bankrot snoseći troškove liječenja svog oboljelog člana, prije nego što državni zdravstveni fondovi preuzmu financiranje tog liječenja. Državni fondovi već sada godišnje troše 61 milijardu dolara samo na oboljele od Alzheimerove bolesti. Posljedice dodatno povećanog broja oboljelih po čitavo američko društvo gotovo se ne mogu ni zamisliti - upozoravaju liječnici.

XS
SM
MD
LG