Linkovi

Uz pomoć gradskih vlasti, 3 dilera iz Philadelphije postali 'zakoniti' poduzetnici (19/8/03) - 2003-08-19


Tri rehabilitirana dilera drogama iz Philadelphije krenula su u novu karijeru, pretvorivši svoje bivše okupljalište u malo poduzeće. Dileri – otac i dva sina – kažu da unatoč siromaštvu, koje ih okružuje u dijelu grada u kojem žive, žele uspjeti i napredovati.

Svečano otvaranje trgovine All Crazy Paint Shop pratilo je sve što i inače prati takve prigode – dobra hrana, još bolja glazba – i neuobičajeno velika doza znatiželje. Prije samo nekoliko mjeseci, na mjestu na kojem danas možete kupiti košulju ili hlače, mogli ste kupiti dozu crack kokaina.

42-godišnji Edward "Joe-Joe" Terrell proteklih je dvadeset godina proveo, naizmjenice, na ulici – prodajući droge - i u zatvoru. Njegova dva najstarija sina počela su prodavati drogu još kao srednjoškolci.

20- godišnji Terrell Thorne kaže da je želio biti kao i svi njegovi kolege iz škole. Želio se dobro oblačiti i izvoditi djevojke, ali nije imao novaca. Tako je s 15 godina postao diler. "Znao sam da se time neću baviti dugo. To je samo bila prilika da na brzinu zaradim dosta novaca. Nema smisla da se vratim dilanju. Sada imam veće i bolje planove."

Terrell je udružio snage s ocem i ulaže velike napore da bi prošlost ostavio iza sebe. Edward Terrell nada se da će trgovina pomoći njegovim sinovima da se ostave kriminala. Njegov mlađi sin Alex Rodriguez također se okušao u preprodavanju droga, a nije ga zaobišao niti zatvor. Danas kaže da je ponosan na svoj novi, "zakoniti stil života".

Virginia Berrin, koja 37 godina živi u ovom susjedstvu, sretna je da obitelj Edwarda Terrella pokušava izgraditi novi, bolji život: "Trude se da postanu bolji ljudi. Prije su imali problema sa zakonom, ali sada im ide bolje i ja to cijenim. Dobro je da su se oslobodili droga."

Vlasnici trgovine All Crazy Paint Shop također imaju podršku lokalnih vlasti, koje predstavlja Eleanor Brown. Ona tvrdi da je "to jedna od boljih stvari koje su se dogodile u ovom dijelu grada. Mislim da će poslužiti kao primjer drugima. Zato ih podržavamo – ne samo kroz molitvu, već i financijski. Dobit će sve što im treba."

Ipak, gospođa Brown pažljivo prati što rade vlasnici, jer zna da nije teško posrnuti i vratiti se kriminalu. Neki susjedi sumnjaju da će se to ipak dogoditi vrlo brzo. Na otvaranju trgovine pojavio se i šef filadelfijske policije Sylvester Johnson. Prije godinu dana on je , u suradnji s gradonačelnikom, pokrenuo operaciju "Sigurne ulice". U okviru te operacije policija neprestano kontrolira mjesta na kojima se prodaje droga. Policija je do sada uspjela rastjerati dilere s gotovo 300 mjesta gdje prodaju drogu, pa se i djeca u susjedstvu osjećaju sigurnije. Šef policije Johson ističe da se nije lako boriti protiv trgovine drogama, ali da je trgovina All Crazy Paint Shop dokaz da je gotovo sve moguće.

XS
SM
MD
LG