Linkovi

Jedrilice iz Solina uskoro na američkom tržištu (20/8/03) - 2003-08-19


Jedrilice iz pogona u Solinu tvrtke AD Boats kvalitetom proizvoda osvojile su svijet, a uskoro će modeli brodova biti predstavljeni i američkom kupcu. Jedan od modela iz solinskog pogona “Salona 45” najkompleksniji je hrvatski proizvod u maloj brodogradnji.

Proizvođač jedrilica AD Boats sestrinska je tvrtka poduzeća Auto Dijelovi Plastik iz Solina. Osnovan početkom godine AD Boats već je isporučio više od deset brodova na adresu kupaca u Italiji, Norveškoj, Njemačkoj, Grčkoj i domaćim ljubiteljima brodova.

Jahta Salona 45 duga 13,5 metara koja se sada radi u serijskoj proizvodnji namijenjena je za obiteljska krstarenja i regate i košta 200.000 dolara, dok drugi model Salona 40, za koju treba izdvojiti oko 150.000 dolara bliža je trkaćoj racer verziji. Darko Tomašić direktor je prodaje AD Boatsa i za Glas Amerike kaže da su oba broda po plovnim karakteristikama i brzini u svjetskom vrhu.

“Salona 45 i Salona 40 su proizvodi koji nemaju u Hrvatskoj konkurenciju. Obzirom na kvalitetu proizvoda mislim da je za sada to najjači hrvatski proizvod,” kaže gospodin Tomašić.

U pogon AD Boatsa u Solinu, u kojem se ove godine namjerava napraviti 20 brodova, stižu nove narudžbe.

Darko Tomašić, direktor prodaje, i njegovi suradnici razmišljaju i o prekomorskim tržištima i budućim zastupnicima solinskih jahti.

“Cilj nam je proširiti se i na tržište Sjedinjenih Američkih Država pa u tom smislu radimo i na američkom modelu koji će biti projektno završen za nekoliko mjeseci. Dakle za slijedeću sezonu možemo ga ponuditi američkom kupcu,” kaže naš sugovornik.

Američki ljubitelji brodova, kako kažu u AD Boatsu, na svome plovilu više vole plastiku zbog lakšeg održavanja nego tradicionalnu tikovinu.

“To su promjene koje zahtijeva američko tržište. Naime radi se o pogonu na osovini. Američko tržište nije toliko zainteresirano za tik, stoga izrađujemo neklizajuće površine koje su potrebne za taj američki model. Isto tako na američkom modelu mora biti ugrađena 110 voltna struja i pogon na motor Yanmar koji je bliži američkom tržištu”, kaže Darko Tomašić.

Oba tipa jedrilica Salona 45 i Salona 40 u kojima je u svakoj ugrađeno oko 90 posto ručnoga rada bit će izložena na sajmu u Genovi od 4. do 12. listopada.

XS
SM
MD
LG