Linkovi

Europa čezne za rastrošnim turistima iz Amerike (18/8/03) - 2003-08-18


Bostonski Christian Science Monitor objavio je članak pod naslovom "Europa čezne za rastrošnim američkim turistima". Ovog su ljeta, na ulicama Londona, Pariza i drugih turističkih destinacija Europe, lako prepoznatljivi američki turisti mnogo rjeđi prizor, piše ovaj list. Premda se turizam u Europi ove godine počeo oporavljati, američkih turista je još uvijek znatno manje nego što je tamošnja turistička privreda naviknuta.

U Britaniji - najpopularnijem odredištu američkih turista u Europi - u prvoj polovici ove godine bilo je 11 posto manje Amerikanaca nego u prethodnoj, također vrlo lošoj godini. U Italiji, manje ih je za više od 20 posto, a u Francuskoj za gotovo 30 posto.

Gubitak je toliko veći jer američki turisti donose u pravilu velik prihod - u prosjeku ostaju dulje i troše znatno više od drugih turista. U Francuskoj, prošle godine, Amerikanci su potrošili više nego turisti iz Britanije i Irske zajedno, kojih je, pak, brojčano bilo pet puta više. U Britaniji, prosječni Amerikanac potroši tisuću dolara na jednom posjetu, daleko više od europskih posjetitelja.

Stanje je dovoljno ozbiljno da se poseže za jakim marketinškim kampanjama kako bi se Amerikanci ponovno vratili u Europu, piše Christian Science Monitor. Francuska je nedavno pokrenula kampanju, vrijednu 2 milijuna dolara, pod mottom: "Let's Fall in Love Again", "Zaljubimo se ponovno". Britaniju će televizijska promotivna kampanja u Americi koštati 3 milijuna dolara. No, konkurencija američke domaće turističke ponude vrlo je jaka, a ni Meksiko niti Karibi ne žele propustiti priliku koja im se ukazala da Europi preotmu američke posjetitelje.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today objavio je članak o najnovijim podacima koje je izdalo Ministarstvo pravosuđa, a prema kojima je svaki 37. Amerikanac krajem 2001. godine bio ili u zatvoru, ili je ranije imao osobno iskustvo sa zatvorom. Radi se o gotovo tri posto odrasle populacije, koju čini 210 milijuna građana, a računaju se samo oni koji su služili kaznu, a ne bili u pritvoru.

Muškarci daleko češće završe u zatvoru od žena, izvješćuje USA Today, dodajući da se u slučaju crnaca radi o njih čak 17 posto, za razliku od 2.6 posto bijelaca i nešto manje od 8 posto Hispanika. Prema projekcijama tih statistika, procjenjuje se da će brojke i dalje rasti - iz muške populacije rođenih 2001. godine, u zatvoru će neko vrijeme provesti svaki treći crnac, svaki šesti Hispanik i svaki 17. bijelac.

XS
SM
MD
LG