Linkovi

Veliki test elektroenergetske mreže na sjeveroistoku SAD i graničnim područjima Kanade (18/8/03) - 2003-08-18


Područja Sjedinjenih Država i Kanade pogođena nedavnim energetskim kolapsom danas čeka prvi veliki test elektroenergetske mreže, jer će se milijuni ljudi vratiti na posao.

Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg izjavio je da ne očekuje dodatne probleme.

No, lokalne u istočnoj Kanadi i u osam američkih saveznih država pogođenih kolapsom pozvali su na štednju struje, dok traju popravci na mreži. Istraga prošlotjednog strujnog kolapsa ukazuje da se uzrok vjerojatno može naći u kvarovima u tri postaje dalekovodne mreže kod Clevelanda, u saveznoj državi Ohio.

Američki ministar energetike Spencer Abraham izjavio je da je u ovom trenutku teško utvrditi točan uzrok masovnog nestanka struje, no da je u tijeku sveobuhvatna istraga. On je dodao da je prošlotjedni nestanak struje u osam saveznih država i dijelovima Kanade "uvjerio Kongres da je potrebno modernizirati američku dalekovodnu mrežu."

Opskrba strujom je obnovljena u svim glavnim urbanim središtima. No, lokalne vlasti u saveznim državama Michigan i Ohio traže od građana da nastave s iskuhavanjem pitke vode prije njezine uporabe, kako bi se otklonile posljedice mogućeg zagađenja vode iz Velikih jezera kanalizacijom, do čega je došlo zbog nestanka struje.

XS
SM
MD
LG