Linkovi

Ministar pravosuđa Alabame odbija ukloniti spomenik koji slavi Deset zapovjedi Božjih (18/8/03) - 2003-08-18


U gradu Montgomery, u saveznoj državi Alabama, održan je prosvjed zbog odluke saveznog suda koja zabranjuje postavljanje spomenika koji slavi Deset zapovjedi Božjih, a postavljen je u predvorju najvišeg suda te savezne države.

Ministar pravosuđa Alabame, Roy Moore, izjavio je pred više tisuća pristaša - od kojih su mnogi došli iz daleka, primjerice Kalifornije - da bio bio "izdajica" kada bi se pokorio presudi saveznog suda.

Često isprekidan uzvicima "Amen", Roy Moore je rekao da borba za ovaj 2400 kilograma težak spomenik "nije borba za moju političku karijeru, kako me to neki optužuju." "Recimo to otvoreno, riječ je o našoj zajedničkoj svijesti o postojanju i štovanju Boga" - rekao je ovaj republikanski političar.

Među pristašama postavljanja spomenika u sudu u Montgomeryju bili su i jedan od bivših republikanskih aspiranata za predsjednika države, Alen Keys, kao i tele-evangelik Jerry Falwell, koji je pozvao okupljene da "preuzmu vladanje svojom zemljom od" - kako je rekao - "sudova koji šire bezvlađe."

Prosvjedni skup je organiziran nakon što je savezni apelacioni sud u Montgomeryju presudio da se spomenik mora ukloniti do srijede. Razlog presudi - neustavno promicanje vjere od strane države.

Policija nije željela procjenjivati koliko se pristaša ovog spomenika okupilo u Montgomeryju. Čini se da ih je bilo više tisuća, možda i do desetak tisuća.

Jerry Falwell, osnivač koalicije konzervativnih vjerskih udruga nazvane "Moralna većina" podržao je pravo Roya Moorea da se odupre odluci saveznog suda. "Građanski neposluh pravo je svakog čovjeka, kada je uvjeren da treba prekršiti svjetovni zakon kako bi se zaštitio božji" - izjavio je Jerry Falwell.

XS
SM
MD
LG