Linkovi

Zarobljavanje Hambalija (19/8/03) - 2003-08-18


Predsjednik George Walker Bush nedavno je iznio dobre vijesti u ratu protiv globalnog terorizma: "U proteklih nekoliko dana, uhvatili smo terorističkog vođu Hambalija. On je ubojica i bliski suradnik Khalida Sheikha Mohammeda, organizatora napada na New York i Washington. Hambali je jedan od najopasnijih svjetskih terorista, za kojega se vjeruje da je planirao velike terorističke operacije, uključujući i napade na Baliju, u Indoneziji i niz drugih nedavnih akcija. On međutim više ne predstavlja prijetnju za one koji vole slobodu. "

Riduan Isamuddin, poznat kao Hambali, uhvatila je tajlandska policija, koja ga je izručila američkim vlastima. Vjeruje se da je Hambali glavni predstavnik terorističke mreže al-Qaida u jugoistočnoj Aziji. Također je bio zadužen za operacije Jemaah Islamiye, terorističke organizacije predane uspostavljanju ekstremističke muslimanske države, koja bi obuhvaćala teritorij Indonezije, Malezije, Singapura, južnog Tajlanda i južnih Filipina.

Pod vodstvom Hambalija, teroristi organizacije Jemaah Islamiya ubili su oko dvije stotine ljudi iz preko deset zemalja svijeta u bombaškim napadima na Baliju u Indoneziji, izvedenim u listopadu 2002. Jemmah Islamiya je u prosincu 2000. izvela niz bombaških napada na kršćanske crkve u Indoneziji, pri čemu je ubijeno devetnaest, a ranjeno pedeset ljudi. Također je planirala napade u Maleziji i Singapuru, no ti su napadi spriječeni.

Sada je, zahvaljujući međunarodnoj suradnji, Jemaah Islamiya pretrpjela velike gubitke. Njenom duhovnom vođi Abu Bakar Bashiru sudi se u Indoneziji. U Maleziji, vlasti su pritvorile preko osamdeset osumnjičenih pripadnika ove organizacije. Hvatanje Hambalija, kazao je australski premijer John Howard, "predstavlja veliki korak naprijed".

Predsjednik Bush izjavio je da teroristi al-Qaide i njihovi suradnici mogu očekivati nove poraze: "Naša zemlja vodi široku i nezaustavljivu kampanju protiv globalne terorističke mreže. Mi pobjeđujemo. Gdje god da se teroristi al-Qaide pokušaju sakriti – od pećina i planina središnje Azije do otoka na Filipinima i gradova u Pakistanu – pronalazimo ih i izvodimo pred lice pravde."

Od terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. rujna 2001, gotovo dvije trećine vođa i najviših operativaca al-Qaide ubijene su ili ubijene ili uhvaćene. Sjedinjene Države i njihovi prijatelji i saveznici neće posustati sve dok njihovi suradnici u bijegu ne budu izvedeni pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG