Linkovi

Do 'Vrta ljubavi' kroz 'ratište' (19/8/03) - 2003-08-18


U Las Vegasu, konkurencija u biznisu sklapanja brakova postaje vrlo ratoborna.

'Vrt ljubavi', 'Kapela snova', 'Kristalna katedrala' … sve su to nazivi koji asociraju na ljubav, bračnu sreću, pijetet. No, optužbe, koje međusobno razmjenjuju vlasnici tih i drugih kapelica za vjenčane obrede u Las Vegasu, oslikavaju privrednu granu tog grada koja uopće nije romantična, već uveliko nalikuje mafiji u njezinim danima obračuna gansterskih obitelji. Fizički napadi i prijetnje smrću nerijetka su pojava, koji put čak i na stepenicama sudnice u kojoj se izdaju dozvole za vjenčanja.

"Mi smo svjetska prijestolnica za sklapanje brakova, a, umjesto toga, nudimo pravo ratište," kaže Sherrie Klute, vlasnica kapelica 'Vitraž' i 'Kristalna katedrala'. Ona je čak uposlila naoružane čuvare koji ju prate pred sudnicu, gdje, kao i svi drugi vlasnici kapelica, pokušava nove parove, koji su uzeli dozvole za vjenčanje, privući u svoje kapelice.

Budućim bračnim parovima ne nudi se baš poticajna atmosfera - ne samo da ih se glasno poziva, nego ih se vuče i za rukave, a poneki vlasnici kapelica saspu i psovke na one koji se odluče za konkurenciju. Gradski propisi, po kojima se potencijalnim klijentima mogu uručiti reklamni letci, ali ih se ne smije nagovarati na ulici, niti na druge načine vabiti u vlastiti biznis, uglavnom se ignoriraju.

Za sada gradska uprava pokušava razriješiti stvari dogovaranjem s vlasnicima kapelica i pozivanjem na civiliziraniji način poslovanja. No, bez mnogo uspjeha - uposlenici kapelica i dalje se žale na izbušene gume na automobilima, stakla zaprskana bojama i uvredljivim izrazima, pa i na prijetnje nasiljem. U međuvremenu, kako se može pretpostaviti, biznis trpi - mnogima nije po volji sklapanje braka garnirano s uličnim bitkama.

XS
SM
MD
LG