Linkovi

Novo uporište terorista u jugoistočnoj Aziji? (17/8/03) - 2003-08-17


Uhićenje terororističkog vođe u Tajlandu i bombaški napad na luksuzni hotel u Jakarti – dva su nedavna događaja koja su u centar pažnje vratila terorističku skupinu Jemaah Islamiyah koja je tijesno povezana s al-Qaidom.

Uhićenjem Riduana Isamuddina – poznatijeg kao Hambali – Jemaah Islamiyah je pretrpjela težak, ali ne i fatalni udarac, ocjenjuju analitičari. Vlasti tvrde da Indonežanin Hambali ne samo da zauzima visoki položaj u islamističkoj terorističkoj mreži u jugoistočnoj Aziji, nego je regionalni operativni šef i dobavljač financijskih sredstava za potrebe al-Qaide.

Američke službe sigurnosti tvrde da je Hambali u siječnju 2000. u Maleziji održao sastanak s dvije osobe koje su kasnije bile umiješane u terorističke napade na New York i Washington 2001. Vlasti regionalnih država opužuju ga za cijeli niz napada na Filipinima i u Indoneziji, uključujući i bombaške napade na crkve u Indoneziji, u vrijeme Božića 2000.godine.

Analitičari smatraju da uhićenje Hambalija ne znači da je Jemaah Islamiya potpuno onesposobljena za buduće napade. Profesor političkih znanosti na bostonskom Simmons Collegeu - Zachary Abuza - kaže da ta teroristička skupina ne broji više od tisuću petsto članova, ali njena opasnost daleko nadilazi taj broj.

“Po broju članova, to nije velika skupina, ali raspolaže vrlo dobrim kadrovima – vrlo stručnim operativcima, vrlo vještima i nabijenima mržnjom…karizmom. Jedini način na koji možemo zbilja poraziti tu organizaciju je da uhitimo ili ubijemo njihove glavne operativce prije no što oni niži mogu proći glavnu obuku,” kaže profesor Abuza.

Iako je izvršen cijeli niz manjih napada, tek nakon krvavih napada na dva noćna kluba na otoku Bali, te napada na hotel Marriott u Jakarti, uklonjena je svaka sumnja u činjenicu da je Jemaah Islamiya pustila korjena u Indoneziji. Na Baliju je – da podsjetimo – ubijeno 202 ljudi, a u Jakarti 12. Indonezijski ministar obrane tvrdi da su oba bombaška napada izveli pripadnici Jemaah Islamiye, iako neki viši policijski dužnosnici smatraju da se to još uvijek ne može s potpunom sigurnošću tvrditi. … U međuvremenu, u toku je suđenje duhovnom vođi skupine – svećeniku Abu Bakeru Bashiru, kojeg se optužuje za seriju bombaških napada na crkve u prosincu 2000.godine.

XS
SM
MD
LG