Linkovi

Cigarete i tuberkuloza - smrtonosna kombinacija (17/8/03) - 2003-08-17


Cigarete i tuberkuloza čine smrtonosnu kombinaciju. Prema izvješću u najnovijem broju časopisa "The Lancet", pušenje drastično povećava smrtnost od tuberkuloze.

Studija, provedena na 45 tisuća pušača u Indiji, pokazala je da ih je četiri tisuće umrlo od tuberkuloze ili drugih srodnih plućnih bolesti. To je više nego dvostruko više od broja nepušača u jednako velikoj kontrolnoj skupini, koji su u istom vremenskom razdoblju podlegli tuberkulozi.

Prema autorima studije, cigarete umanjuju sposobnost imunološkog sustava pušača da drži pod kontrolom rane stadije tuberkuloze. Drugim riječima, pretvara zarazu koja se možda nikada ne bi uspjela razviti u bolest u potpuno razbuktalu tuberkulozu.

Uz to, pušači šire tuberkulozu, jer je njezin aktivni oblik vrlo zarazan. Osobe s aktivnom tuberkulozom u prosjeku zaraze deset do petnaest ljudi, prije nego što se bolest počne liječiti.

U lipnju je Svjetska zdravstvena organizacija usvojila sporazum o kontroli duhanskih proizvoda, koji je potpisala većina od 192 zemlje članice organizacije. Tim se sporazumom poziva na zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda, veće i uočljivije naljepnice s upozorenjima na zdravstvene rizike na kutijama cigareta, te na druge mjere zaštite nepušača od dima cigareta i drugih duhanskih proizvoda.

XS
SM
MD
LG