Linkovi

Istraživanje podmorja sve profitabilnije (17/8/03) - 2003-08-17


Kompanija za istraživanje podmorja Odyssey Marine Exploration pronašla je uz istočnu obalu Sjedinjenih Država olupinu broda, na kojoj se, kako se vjeruje, nalazi 150 milijuna dolara u zlatnicima.

Prema priopćenju, ova kompanija s Floride je, nakon više od deset godina traganja, konačno potvrdila da lokaciju olupine broda Republic, te namjerava početi s izvlačenjem zlata i drugih predmeta sljedećeg mjeseca. Parobrod Republic potonuo je uz obalu savezne države Georgije 1865. u jakom uraganu, dok je putovao iz New Yorka za New Orleans. Kako se saznaje iz novina iz tod doba, svih 59 putnika i članova posade uspjelo se dokopati obale u čamcima za spašavanje, no teret od 20 tisuća zlatnika potonuo je s brodom.

Stručnjaci kažu da bi se zlato s Republica moglo pokazati najbogatijim ulovom istraživača podmorja u povijesti. Glasnogovornik Odysseya izjavio je da njegova kompanija namjerava izvući zlatnike iz olupine uz pomoć podvodnih robota.

Zlatnici koje je nosio parobrod Republic bili su namijenjeni za obnovu američkog Juga nakon građanskog rata. S obzirom da se brod nalazi na oko 100 km od Savanne u međunarodnim vodama, kompaniji Odyssey ne treba dozvola za početak radova. Odyssey je do sada izvela još jedan sličan pothvat. Sredinom devedesetih je s jedne šoanjolske olupine kod Tortuge izvukla oko pet milijuna dolara u zlatu. Kompanija Odyssey nedavno je ušla u povijesno partnerstvo s britanskom vladom kako bi s morskog dna podigla britanski brod Sussex, koji je potonuo 1674. u Gibraltarskom tjesnacu, dok je vodio britansku flotu u rat protiv Francuske. Vjeruje se da bi teret Sussexa mogao biti još vrijedniji od tereta Republica, no zbog ugovornih obveza, Odyssey će za njega dobiti najviše 45 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG