Linkovi

Film tjedna: Open Range (18/8/03) - 2003-08-17


Robert Duvall je 'Boss' Spearman, a Kevin Costner Charlie Waite; par kauboja koji tjeraju svoje stado preko prerije sve dok ne naiđu na nevolje, točnije na neprijateljski nastrojenog lokalnog rančera.

Kevin Costner, koji je režirao film "Open Range", odnosno "Otvoreni pašnjaci", žali što se westerna, po njegovom mišljenju, udaljio od čistih i nedvosmislenih korijena svog žanra.

"Vidio sam na što naliče novi westerni - oni su poput kostimiranih zabava: na glave se stave odgovarajući šeširi, puste se da izrastu brade, opaše se revolver i to je western. Ali, mislim da se western krije u specifičnom jeziku i atmosferi, u malim stvarima … i to me upravo i veseli u ovom filmu. Volim ići protiv konvencija, pa će tako glavni junak prvi pripucati kada dođe do bitke. Isto tako, osjetit će se atmosfera uoči bitke kada ljudi napuštaju gradić jer ne žele nevini stradati. Ali, tu je i mnogo malih stvari koje učine da junake filma doživimo kao nas same."

Robert Duvall kaže da su neke od njegovih najdražih uloga vezane uz westerne, poput mini-serije "Usamljena golubica", te, sada, "Otvorenih pašnjaka".

"Američki kauboj je simbol koji pozna čitav svijet - on govori nešto o nama: o slobodi, o osvajanju Zapada, i tako dalje. On može biti prikazan romantično, ali, iza toga stoji i stvarnost. Tim je ljudima život bio vrlo težak, ali, s druge strane, i tako tipično američki u svojem simbolizmu koji predstavlja svijetu."

Kevin Costner kaže da je film "Otvoreni pašnjaci" realističan, ali ne nužno i autentičan. Primjerice, u nekoliko scena njegov junak uspijeva ispaliti i više od šest metaka iz svog revolvera. Svejedno, on smatra da je junak westerna publici dobar primjer u bilo kojem vremenu.

"To je film koji uspijeva na prekrasan način istaknuti kako bismo se i sami željeli ponašati kada bismo bili sučeljeni s nevoljama, a da, ustvari, nismo sigurni da bismo se zaista tako ponijeli. U tome leži ljepota filma kao medija. Već sam davno rekao da u filmovima igram likove koji su daleko hrabriji nego što sam ja i daleko pametniji od mene. No, čini mi se da sam od svojih likova učio kakav bih želio biti i uvijek sam osjećao da su mi filmovi bili zvijezda vodilja u tome kakav da budem u životu."

U ostalim ulogama pojavljuju se: Annette Bening kao ljepotica koji pridobije srce Charlieja Waitea, te engleski glumac Sir Michael Gambon, koji tumači bezobzirnog rančera Baxtera. Film je snimljen na mjestu za koje je redatelj Costner ustanovio da jedino nudi krajolik kakav je bio i u 19.-tom stoljeću - sjeverno od gradića Calgaryja, u kanadskoj pokrajini Alberti. Glazbu za film, koju upravo slušamo, skladao je Michael Kamen.

XS
SM
MD
LG