Linkovi

Ploveći hoteli u hrvatskim lukama (18/7/03) - 2003-08-17


Turistička odredišta na hrvatskom Jadranu sve su zanimljivija za kružna putovanja stranim brodovima. Ploveći hoteli pronašli su hrvatske luke kao izazovne i neotkrivene destinacije. Luke nautičkog turizma za prihvat jedrilica bilježe porast prometa od 9 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Na brodovima za kružna putovanja u prvih je šest mjeseci u Hrvatsku došlo više od 135 tisuća putnika što je gotovo 60 posto više nego u istom periodu prošle godine. U dubrovačkoj luci Gruž i okolnim sidrištima početkom kolovoza u istom je danu bilo privezano sedam cruisera. Među njima bio je i američki brod Cristal Serenity s kojim je u cjelodnevni posjet Dubrovniku doputovalo 650 američkih gostiju.

Razlog povećanog dolaska brodova za kružna putovanja u hrvatska pristaništa za Glas Amerike objašnjava Ivan Franičević , zamjenik ravnatelja Lučke uprave Split.

“Razlog povećanog posjeta cruisera je Hrvatska kao novo odredište poslije onih već poznatih poput Malte, Pireja, Atene , Barcelone i ostalih destinacija. To su gosti koji vole putovati na tim velikim kružnim brodovima i traže nove izazove i nove destinacije.”

Svake godine u ožujku čelnici Lučke uprave u suradnji sa djelatnicima Turističke zajednice Splita predstavljaju mogućnosti grada na sajmu u Miamiju. Tamo su među ostalima prisutni svi najvažniji čimbenici svjetske turističke scene.

“To je prvi element uspjeha kako privući ploveće hotele u splitsku luku i kasnije ostvariti njihov povratak ”, kaže Ivan Franičević, zamjenik ravnatelja Lučke uprave Split.

“Druga stvar je kvaliteta, uredan servis, servisiranje broda, odnosno da brod prilikom uplova i isplova nema nikakvih zadržavanja, čistoća luke, zadovoljstvo zapovjednika broda i menadžera na brodu . Zapravo bitni su svi faktori koji servisiraju taj brod od turističkih agencija, izleta koji su gostima interesantni u Trogiru, Saloni, gradu Splitu, shoppingu. Nastojimo da taj period od šest sati koliko taj gost ostane na kopnu ostavi na njega ugodna sjećanja i da ima stvarno dojam da je nešto ponio sa sobom”, kaže ovaj zamjenik ravnatelja Lučke uprave u Splitu.

U hrvatskim lukama nautičkog turizma u prvoj polovici ove godine evidentirano je 196 tisuća dolazaka od čega se 96 posto odnosi na strance. U splitskoj luci ACI, (Adriatic Croatia International Club), ovo ljeto unatoč 300 vezova s koliko raspolaže teško je naći mjesto za brod. Marina bilježi porast uplovljavanja brodova i broj dana provedenih na vezu.

Uz hrvatska plovila najviše je brodova iz Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske. Uglavnom klijentela koja njeguje profinjeni oblik ljetnog odmora. Za razliku od prijašnjih godina ovo ljeto u splitsku je marinu stigao i veæi broj francuskih nautièara. Američki turisti tek otkrivaju marinu ACI u Splitu. Taylor Hicks, stigao je iz Houstona na Brač.

“Mogu reći da mi ništa ne nedostaje u ovoj marini. Postoje prave mogućnosti za nabavku odjeće i čišćenje kao i mogućnosti za održavanje broda. Ništa ne nedostaje ! Isto tako iznenađen sam koliko je ljudi ovdje. Smatram da imate još prostora za razvoj“, reći će ovaj Teksašanin”

XS
SM
MD
LG