Linkovi

Irak: Nakon naftovoda sabotaža i na vodovodu (17/8/03) - 2003-08-17


Dva požara na iračkom naftovodu danas nekontrolirano gore, a snažna eksplozija na glavnom bagdadskom vodovodu – izazvana sabotažom – prekinula je opskrbu glavnog grada Iraka vodom. Vatra na glavnom izvoznom naftovodu počela je gorjeti još u petak, a američke vlasti tvrde da su požari izazvani sabotažom.

Naftovod će biti zatvoren do sljedećeg mjeseca, a glasnogovornik američkih oružanih snaga u Bagdadu izjavio je da će popravak trajati između dva tjedna i mjesec dana. Zbog prekida naftovoda Irak gubi dnevno najmanje šest milijuna dolara što se smatra velikim udarcem za iračko gospodarstvo.

Najmanje šestorica iračkih zatvorenika poginula su u minobacačkom napadu na jedan zatvor u blizini Bagdada, priopćili su američki vojni izvori. Kako javlja CNN, najmanje 59 zatvorenika je ranjeno kada su u zatvor pale dvije minobacačke granate. Vladajuće vijeće Iraka objavilo je da su u napadu poginula desetorica Iračana. Jedan danski vojnik koalicijskih snaga ubijen je u Basri, a u razmjeni vatre su poginula i dvojica Iračana.

XS
SM
MD
LG