Linkovi

Podrška Hezbollahu mora prestati (17/8/03) - 2003-08-17


9. kolovoza, šesnaestogodišnji Havid Dadon ubijen je u blizini svojeg doma u Shlomi u Izraelu. Ubila ga je granata koju su iz Libanona ispalili teroristi Hezbollaha. Najmanje četiri civila, uključujući i jednu ženu i njenog devetomjesečnog sina, tom su prilikom ranjena. Nekoliko sati kasnije, izraelski borbeni zrakoplovi napali su pozicije terorista Hezbollaha na jugu Libanona.

Hezbollah granatira izraelske granične položaje od 8. kolovoza. U tom granatiranju pogođeni su jedan izraelski dječji vrtić i jedan trgovački centar. Za te napade odgovorni su Hezbollah i zemlje koje ga podržavaju – Iran, Sirija i Libanon.

Osnovan 1982, Hezbollah je organizacija radikalnih šiitskih muslimana, koja nalazi inspiraciju u pokojnom ajatolahu Homeiniju i radikalnom muslimanskom režimu koji je uveo u Iranu. Cilj Hezbollaha je uništenje izraelske države i uspostavljanje islamskog svećeničkog režima u Libanonu.

Hezbollah prima znatne količine oružja, novca, eksploziva, te obuku i razne druge oblike pomoći od Irana. Sirija dozvoljava Iranu da opskrbljuje Hezbollah u Libanonu putem Damaska, te toj organizaciji pruža diplomatsku i političku podršku. Libanon već dugo dozvoljava Hezbollahu i drugim terorističkim organizacijama poput Palestinskog islamskog džihada, Narodnog fronta za oslobođenje Palestine i Hamasa da operiraju s libanonskog teritorija.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker kazao je da to mora prestati: "Nastavit ćemo poticati i podsjećati Siriju i libanonske čelnike da u toj regiji postoji nova strateška dinamika i da je došao trenutak da prestanu podržavati terorističke operacije Hezbollaha. Istovremeno ćemo pozivati Libanon da razmjesti svoje oružane snage kako bi od Hezbollaha preuzele kontrolu nad južnim graničnim dijelovima te zemlje, kao što se to od libanonske vlade traži rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda br. 1469."

Teroristi Hezbollaha u Bejrutu izveli su bombaške napade na američko veleposlanstvo i objekte američkih marinaca 1983, te na aneks američkog veleposlanstva 1984. 1985. oteli su jedan putnički zrakoplov i ubili jednog američkog državljana koji je njime putovao. Do danas su napali i druga veleposlantva, oteli niz Zapadnjaka u Libanonu i ubili veći broj muškaraca, žena i djece u Izraelu i Argentini.

Predsjednik George Walker Bush uputio je poruku državama koje podržavaju Hezbollah. Kako je rekao, "Sirija i Iran nastavljaju štititi i potpomagati teroriste. Takvo ponašanje je u potpunosti neprihvatljivo. Zemlje koje budu podržavale teroriste morat će položiti račune za svoje postupke."

XS
SM
MD
LG