Linkovi

'Veliki mrak' kao potres u Kongresu (16/8/03) - 2003-08-16


U jutrošnjim izdanjima najvećih američkih dnevnih listova glavna tema je nestanak struje na sjeveroistoku Amerike i u Kanadi. "Washington Post", međutim, gleda na drugi aspekt 'velikog mraka' i to pod naslovom "Incident osvijetlio zamrlo obnavljanje elektroenergetske infrastrukture". Kako piše washingtonski dnevnik, masovni nestanak struje u Kongresu se osjetio poput potresa, jer je upravo na najvišoj zakonodavnoj razini zapelo rješavanje obnove infrastrukture zbog dubokih regionalnih podijeljenosti i razlika.

Članovi Kongresa, bez obzira što su na ljetnom odmoru, odmah su se oglasili obećanjima da će se kao prva stvar u rujnu ubrzati usvajanje odgovarajućih zakonskih mjera o obnovi zastarjele infrastrukture. Za sada, međutim, ostaje činjenica da Zastupnički dom i Senat imaju potpuno različite poglede na zakonske mjere o energetici, koje se očituju i u trenutnim zakonskim nacrtima, poniklima iz jednog odnosno drugog doma Kongresa. Dakle, zaključuje "Post", ni veliki mrak neće biti dovoljan poticaj da zakonodavni postupak prođe složno i brzo.

Iz "Los Angeles Timesa" ponovno malo o kalifornijskom opozivu, odnosno izboru guvernera. Glavno pitanje za najveći list na Zapadu Sjedinjenih Država: što bi uopće moglo biti zajedničko kandidatu Arnoldu Schwarzeneggeru i njegovom ekonomsko-financijskom savjetniku u kampanji, Warrenu Buffetu? Potonji je, naime, već jasno rekao što smatra jednom od najvećih boljki i nelogičnosti kalifornijskog državnog prihoda - gdje su porezi na nekretnine, koji bi, makar nominalno, odražavali realnost?

Gospodin Buffet za primjer uzima svoj dom u Omahi i svoju kuću za odmor u Kaliforniji. Kuća u Omahi vrijedi oko petsto tisuća dolara, a na nju godišnje plaća porez državi Nebraski od 14 tisuća dolara. Kuća u Kaliforniji vrijedi 4 milijuna dolara, ali na nju plaća tek nešto više od dvije tisuće dolara poreza. Kako kaže najugledniji američki financijer, 'to uopće nema smisla … država ne uzima novac koji realno postoji, nego, radije računa na prihode iz poslovnog sektora, koji može uvijek nestati poput mjehura sapunice, što se i dogodilo s internetskim kompanijama.' Kako konstatira losanđeleski list, ovakve riječi teško će se poklopiti s platformom Arnolda Schwarzeneggera, pod uvjetom, naravno, da je on uopće i iznese, jer do sada o tome se nije moglo čuti ni riječi.

XS
SM
MD
LG