Linkovi

Protiv požara ping-pong lopticama (16/8/03) - 2003-08-16


Vatrogasci su oduvijek tvrdili da je najbolji način bitke protiv vatre - druga vatra. Kontrolirano opožareno područje zaustavit će plamenu stihiju jer ona neće naći ništa što bi je podržavalo.

U praksi nije najjednostavnije sve dobro izvesti s tom drugom vatrom – ta metoda je skupa, zahtijeva dosta vremena i može biti vrlo opasna. Čak i vrlo iskusnim vatrogasnim ekipama ponekad treba i čitava noć da bi opožarili samo nekoliko jutara tla. Ponekad, - kao što se dogodilo prije par godina kod Los Alamosa, u New Mexicu -, vatra se otme kontroli i sama izazove ogromne štete.

U posljednje vrijeme, američka Služba za održavanje šuma sve se više oslanja na mnogo sigurniji i jeftiniji način kontroliranog opožarivanja - plastične ping-pong loptice. Radi se o lopticama ispunjenim lako zapaljivim kalijevim permanganatom, koje se ispuštaju iz helikoptera pomoću posebne naprave. Neposredno prije ispuštanja, naprava automatski uštrca u svaku lopticu antifriz. Do trenutka kada loptica udari u zemlju, dvije se kemikalije pomiješaju i loptica se pretvori u malu buktinju, koja zapali okolno područje. Za to treba otprilike 45 sekundi, a, za slučaj da dođe do preranog paljenja loptice, naprava za raspršivanje isto tako automatski gasi vatru.

Tipično se loptice koriste u nizu, bačene uzduž željene linije opožarivanja, tako da u roku od nekoliko minuta stvore plameni zid koji će zaustaviti dolazeću vatrenu stihiju. Tehnologija je vrlo jednostavna, a i jeftina. Jedan jedini helikopter može u roku od dvadesetak minuta izbaciti nekoliko stotina loptica. Uz to, ne postoji potreba za slanjem vatrogasaca na lice mjesta, odnosno riskiranjem njihovih života.

XS
SM
MD
LG