Linkovi

Nestanak struje poremetio poslovanje diljem američkog sjeveroistoka (16/8/03) - 2003-08-16


Američke i kanadske avio-kompanije otkazale su i jučer stotine letova zbog nestanka struje na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Najveći svjetski avio-prijevoznik American Airlines, otkazao je tijekom dana 183 letova, no taj bi broj mogao i porasti. Air Canada je jučer ponovno bila prisiljena potpuno obustaviti poslovanje, nakon što još jednog raspada njenih sistema za izvanredne situacije u njenom zračnom čvorištu u Torontu.

Otkazivanje letova obuhvatilo je uglavnom šest većih zračnih luka – dvije u New Yorku, te u Clevelandu, Detroitu i Torontu. Međutim, otkazani letovi poremetili su zračni promet diljem Sjedinjenih Država i Kanade, tako da mnogi putnici usred ljetne sezone godišnjih odmora nisu mogli putovati.

Nestanak struje također je drugi dan zaredom pogodio i mnoge kompanije. Dva najveća svjetska proizvođača automobila – General Motors i Ford – nisu mogli jučer otvoriti svoja sjedišta, niti 35 svojih pogona. U područjima zahvaćenim nestankom struje ne rade niti benzinske crpke, jer njihov rad ovisi o električnoj energiji.

Prekinuta je i mobilna telefonija, a mnogi restorani i trgovine živežnim namirnicama bili su prisiljeni podijeliti ili baciti u smeće hranu koja se lako kvari.

Željeznička kompanija Amtrak, koja prometuje duž sjeveroistočnog koridora, ponovno je uspostavila ograničeni željeznički promet između Washingtona i New Yorka, ali njeni vlakovi još uvijek ne mogu do Bostona. Njujorška burza jučer je bila otvorena. Znak za početak rada dao je njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg.

XS
SM
MD
LG