Linkovi

Irak na udaru terorista (16/8/03) - 2003-08-15


Uz pomoć Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, irački narod obnavlja zemlju koja je pretrpjela teške štete u desetljećima represivne vladavine Sadama Huseina i korumpirane zlouporabe vlasti njegovog režima. Rađa se demokratski Irak. Teroristi čine sve što mogu da bi to spriječili. No, kako je rekao predsjednik George Walker Bush, to im neće poći za rukom.

"Koalicijske snage i dalje su u ofenzivi protiv lojalista stranke Baath i stranih terorista koji pokušavaju zaustaviti uspostavljanje reda i stabilnosti. Sve više Iračana istupa s konkretnim podacima o tome gdje se nalaze ovi nasilnici, što nam omogućuje da ih napadamo, hvatamo i vršimo zapljene nagomilanog oružja," rekao je američki predsjednik.

Iza mnogih napada stoje tvrdokorni pristaše režima Sadama Huseina, posebno pripadnici paravojnih snaga Sadamovih fedajina. Oni žele da se koalicija povuče iz Iraka kako bi ponovno mogli uspostaviti tiraniju stranke Baath nad iračkim narodom. Strani teroristi povezani s al-Qaidom također ponovno potajno ulaze u Irak. Među njima je i kurdska ekstremna organizacija Ansar al-Islam.

Organiziran 2001, Ansar al-Islam nastoji u kurdskim dijelovima sjevernog Iraka uvesti režim talibanskog stila. Ova organizacija štiti i pomaže teroriste al-Qaide iz Afganistana, Jordana i Maroka, kao i Palestince. Ansar al-Islam objavio je "sveti rat" iračkim Kurdima koji odbacuju njegovu ekstremističku ideologiju. Teroristi ove organizacije ubili su više dužnosnika Patriotskog saveza Kurdistana, poznatog pod skraćenicom PUK, te su pokušali ubiti njegovog čelnika Barhama Salija.

Teroristima će biti sve teže što se bude više poboljšavala sigurnosna situacija u Iraku. Upravo traje regrutiranje, obučavanje i opremanje novih snaga iračke vojske i policije. U roku od dvije godine, četrdeset tisuća iračkih novaka bit će obučeno i razmješteno na dužnost. 58 od 89 iračkih gradova ima profesionalnu policiju. Trenutno njihovim ulicama ophodi više od trideset tisuća iračkih policajaca, a uskoro će ih biti još više.

"Irak je čvorište u kojem se dodiruju mnoga pitanja," rekao je čelnik Patriotske stranke Kurdistana Barham Sali. "Islam protiv demokracije, Zapad protiv osovine zla, arapski nacionalizam protiv nekih drugih oblika političke kulture." Prema riječima gospodina Salija, demokratizacija Iraka predstavljat će "velik udarac svemu za što se zalažu teroristi."

XS
SM
MD
LG