Linkovi

Dvije godine borbe protiv terorizma (15/8/03) - 2003-08-15


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države, koji su se dogodili 11. rujna 2001. godine, prošle su gotovo dvije godine. Bio je to užasan događaj, koji je promijenio život svakog Amerikanca. Kao odgovor na napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, Sjedinjene Države i velika koalicija drugih država odlučili su borbu prenijeti na područja na kojima obitavaju sami teroristi. Poduzeti su napori da se njihove terorističke mreže iskorjene, te da se države koje im pomažu pozovu na odgovornost.

Međunarodna anti-teroristička koalicija u prošle je dvije godine postigla velik napredak. Onemogućena je bila provedba više od tisuću terorističkih napada, širom svijeta. Al-Qaida, skupina odgovorna za terorističke napade od 11. rujna, ostala je bez svog glavnog skloništa, Afganistana. Gotovo dvije trećine viših čelnika ove organizacije, njezinih organizatora i pomagača ili je zarobljeno ili je ubijeno. Ostali su u bijegu, trajnom bijegu. Zamznute su stotine milijuna dolara vrijedne imovine ove terorističke organizacije. Mnoge organizacije koje su služile kao paravan za djelovanje al-Qaide – zatvorene su.

Druga važna pobjeda u ratu protiv terorizma bila je zbacivanje diktature Saddama Husseina u Iraku. O tome je savjetnica za nacionalnu sigurnosti Condoleezza Rice nedavno rekla:

"Režim Saddama Husseina je predstavljao prijetnju sigurnosti i Sjedinjenih Država i cijelog svijeta. Bio je to režim koji je nastojao nabaviti novo oružje masovnog uništenja, koristio ga je i posjedovao. Saddam Hussein je bio povezan s teroristima, dva puta je napao susjedne zemlje, opirao se odlukama svjetske zajednice. U 12 posljednjih godina nije proveo 17 rezolucija Ujedinjenih naroda. Taj je režim svojim postupcima pružao uvjeravanja da se nikad neće razoružati te da nikad neće pristati na pravedne zahtjeve svijeta. Postojanje takve prijetnje nije se moglo dopustiti."

Lekcija naučena 11. rujna 2001. glasi: niti jedna teroristička prijetnja ne smije biti ignorirana. Jer, kako je rekao predsjednik George Bush, tog je dana poginulo više od tri tisuće muškaraca, žena i djece, iz više od 90 zemalja. Taj se dan neće zaboraviti – rekao je američki predsjednik.

"Neću zaboraviti lekcije od 11. rujna 2001. godine. One su vrlo jasne – postoje ljudi koji američkom narodu žele nanijeti zlo. Ja sam obećao našim građanima, kao i obiteljima žrtava, da ćemo pohvatati teroriste, gdje god bili, te da ćemo ih privesti pravdi. To ćemo i učiniti."

Zahvaljujući suradnji zemalja čitavog svijeta, koja je bez presedana, ovo predsjednikovo obećanje se izvršava.

XS
SM
MD
LG