Linkovi

Uhvaćen jedan od zapovjednika al-Qaide (15/8/03) - 2003-08-15


Iz Bijele kuće je priopćeno da je zajedničkom akcijom agenata CIA-e i lokalnih snaga sigurnosti iz nekoliko zemalja jugoistočne Azije, koje nisu imenovane, uhvaćen jedan od zapovjednika al-Qaide, odgovoran za terorističke napade na azijskom jugoistoku. Smatra ga se odgovornim za prošlogodišnji napad na turiste na Baliju te nedavni bombaški napad na hotel američkog lanca Mariott u Džakarti.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan kaže da je uhićenje visokorangiranog pripadnika al-Qaide, Riduana bin Isamuddina, poznatog pod nadimkom Hambali “…još jedan važan korak u globalnom ratu protiv terorizma i značajan udarac za neprijatelja.”

Ovaj, za sada još uvijek navodni - jer istraga nije okončana, a optužnica nije objavljena - teroristički vođa ima 36 godina. Riječ je o islamskom teologu iz Indonezije koji predvodi radikalnu skupinu Jemaah Islamiyah koja je povezana s prošlogodišnjim terorističkim napadom na otoku Bali u kojem je živote izgubilo oko 200 osoba te s bombaškim napadima na crkve na Filipinima. Za njim je raspisana tjeralica u Indoneziji, Maleziji, Singapuru i na Filipinima.

Predsjednik Bush ga je opisao kao “…jednog od najsmrtonosnijih terorista na svijetu.” "On je poznati ubojica i bliski suradnik Khalida Sheikha Mohammeda, koji je organizirao napade od 11. rujna" - izjavio je američki predsjednik.

Predstavnici američke administracije kažu da je čovjek, poznat pod imenom Hambali, isto tako, bio domaćin dvojici otmičara putničkih zrakoplova, koji su korišteni za terorističke napade 11.rujna 2001.godine na New York i Washington. On je, takodjer i glavni osumnjičenik za napad na nedavni bombaški napad na hotel Marriott u Jakarti u kojem je poginulo 12, a ranjeno oko 150 osoba.

Medjutim, tajlandske novine “The Nation” priopćavaju da je Hambali bio uhićen u Tajlandu početkom tjedna te da je pritvoren zbog sumnji da je pripremao teren za novi teroristički napad, koji se trebao održati tijekom održavanja APEC-a, skupa o gospodarskoj suradnji azijskih i pacifičkih zemalja, koji je zakazan za listopad.

XS
SM
MD
LG