Linkovi

Grace - 'društveni robot' (15/8/03) - 2003-08-14


Prije nekoliko godina Američko društvo za umjetnu inteligenciju postavilo je izazov: sastavite robot koji pohađa kongrese i godišnje konvencije profesionalnih udruga. Ubrzo, robot je sagrađen i ostavljen na jednom kongresu da se sam prijavi, pronađe sobu, i održi govor. Bilo je to prošle godine u kanadskom gradu Edmontonu, a ove će se godine – upravo na današnji dan! - samostalni robot zvan Grace pojaviti na jednoj konferenciji u Meksiku.

Grace posjeduje sve. Visoka 1.8 metar visine, teška 136 kilograma, Grace je osvojila sudionike 18. nacionalnog Kongresa o umjetnoj inteligenciji. U održanom govoru Grace je pričala o sebi. "Kreirao me je ambiciozan tim znanastvenika. Sveučilište Carnegie Mellon napravilo je kompjuterski program i metalni oklop, a Pomorski centar za istraživanje sastavio je program za razumijevanje govora."

Grace je nastala suradnjom znanstvenika iz pet različitih laboratorija. Sudionici s područja znanosti, državne uprave i privatnog sektora osmislili su kompjuterske programe vezane uz rješavanje problema mobilnosti, vida i govora. Reid Simmons, s Instituta za robotiku Sveučilišta Carnegie Mellon, koordinator je ovog projekta. Kaže da je konstrukcija robota počela čim je svatko dobio svoj dio posla: "Mnogo vremena prošlo je u razgovoru o projektu i u obradi nacrta. Stalna komunikacija putem e-maila i česti sastanci bili su osnova međusobne suradnje."

S osmijehom na licu, namigujući okupljenima, Grace je u obavljala svoje zadatke u velikom stilu. Ipak, kaže gospodin Simmons, ona je - prilično neočekivano - u jednom trenutku pokazala kako se ipak ne treba ponašati: "Na početku konferencije trebala je čekati u redu kako bi se prijavila. Međutim, Grace se jednostavno pregurala, što je svima bilo smiješno osim, naravno, tehničarima koji su je programirali. Oni su ostali povrijeđeni jer je problem bio u sistemu, a ne u promišljenom ponašanju robota."

Očito nesvjesna svoje netaktičnosti, Grace je počela razgovarati s volunterom Alexom, u potrazi za značkom sa svojim imenom. "

GRACE-ALEX ACT: Do you have a badge for me? I have a badge right here... FEMALE VOICE: Imate li moju značku? MALE VOICE: Imam je ovdje. FEMALE VOICE: Dajte mi ovu elegantnu. (smijeh) Trebala bih održati govor. Znate li možda gdje je dvorana? MALE VOICE: Grace, evo ti značka.

Svrha ovog ambicioznog projekta, kaže Reid Simmons, je stvoriti "društvene robote" koji će se družiti s ljudima. On prediviđa da će u budućnosti na radnom mjestu roboti imati još veću ulogu - primjerice u obavljanju zadataka poput čišćenja ureda ili pomaganju bolesnicima na kućnoj njezi.

XS
SM
MD
LG