Linkovi

Školski ljetni praznici postaju sve kraći (14/8/03) - 2003-08-14


Christian Science Monitor piše o tome kako za američke učenike ljetni praznici postaju sve kraći i kraći. Naime, više od sedamdeset posto američkih osnovnih i srednjih škola počinje školsku godinu već negdje u kolovozu – zapravo ovih dana – a ne više u rujnu. Učenici naravno jadikuju.

Što je razlog žurbi da se počne s učenjem? Glavni razlog – zahtjevni državni ispiti, koji sadrže sve više i više gradiva, pa se za njih treba i duže spremati. Drugo, gotovo univerzalna želja da prvo polugodište završi prije Božića. Treće – škole se u mnogim krajevima Amerike zimi vrlo lako zatvaraju, ponekad zbog samo nekoliko centimetara snijega, pa to vrijeme treba nadoknaditi.

I roditelji ponekad navijaju za “kraće ljeto”. Mnoge obitelji ne žele da im dijete sjedi besposleno 12 tjedana, a nemaju novca da ga pošalju na duge praznike u ljetni kamp ili na neku drugu aktivnost. Pedagozi često tvrde da osnovnoškolci zaborave čak i čitati ako su ljetni praznici predugi. U svakom slučaju, tradicionalno učeničko ljeto – ovjekovječeno u ljenčarenju na bazenu, plivanju u rijeci ili u moru, ili pak na poslu kojim se zarađuje džeparac – postaje sve kraće.

Isti list, Christian Science Monitor, objavljuje i reportažu iz Atene, u Grčkoj, gdje se za otprilike godinu dana održavaju ljetne Olimpijske igre. Situacija nije baš najblistavija. Gradnja športskih i drugih objekata kasni, a najviše brine kriva projekcija troškova. Naime domaćine je neugodno iznenadila činjenica da će sve biti višestruko skuplje no što su to 1997. godine – kada je Grčkoj dano pravo da organizira Igre - predviđali.

Također brine i nestašice dragovoljaca, koji bi bili spremni obaviti mnoge poslove za badava, iz idealističkih pobuda. Takvih je na prošlim Olimpijskim igrama u Sidneyu, u Australiji, bilo 47 tisuća. U Grčkoj, piše Christian Science Monitor, ne postoji tradicija dobrovoljnog rada za opće dobro. “Grci su pametni, oni ne žele da ih netko smatra budalama i odbijaju 'raditi za drugoga'. Angažirat će se jedino ako vide neku osobnu korist” – ovako objašnjava lokalni mentalitet jedan profesor sveučilišta u Ateni. Za to vrijeme, Međunarodni Olimpijski odbor brine hoće li Atena biti spremna za Olimpijske igre, a lokalni organizatori brinu hoće li sve to moći financirati.

XS
SM
MD
LG