Linkovi

Napredak na Srednjem istoku (14/8/03) - 2003-08-14


Na kraju drugog svjetskog rata, Sjedinjene Države su se obvezale pomoći u izgradnji napredne i demokratske Europe. Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice kaže da su Sjedinjene Države i njeni saveznici preuzele sličnu obvezu na Srednjem istoku:

"Radi se o regiji koja, kako to kažu vodeći arapski intelektualci, pati od 'deficita' političke i ekonomske slobode. To je regija u kojoj osjećaj beznadja predstavlja plodno tlo za ideologije koje mladima ne savjetuju da se posvete obrazovanju na sveučilištu, karijeri i obitelji, već da se dignu u zrak vodeći pritom u smrt što je moguće više nevinih života. Ovi čimbenici su pravi recept za stvaranje velike nestabilnosti – te predstavljaju izravnu prijetnju Americi i svjetskoj sigurnosti.”

Sjedinjene Države rade na stvaranju demokracije, tolerancije, napretka i slobode na Srednjem istoku. Gospodja Rice kaže da je oslobadjanje Iraka predstavljalo veliki korak u tom smjeru: "Režim Sadama Huseina predstavljao je prijetnju sigurnosti Sjedinjenih država i svijeta. Taj režim je nastojao doći do novog oružja za masovno uništavanje, već ga je koristio i posjedovao. Bio je to režim koji je bio povezan s teroristima, dva puta je izvršio invaziju drugih zemalja, prkosio je medjunarodnoj zajednici i 17 rezolucija koje u donijeli Ujedinjeni narodi tijekom 12 godina. Taj režim je svime dao do znanja da se ne kani razoružati te da nikada neće ispuniti pravdene zahtjeve koje svijet postavlja. Takvoj prijetnji nije se moglo dopustiti da dalje egzistira.”

“Transformacija Srednjeg istoka neće biti laka i trebati će vremena”. Medjutim, dodala je savejtnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice, transformacija Srednjeg istoka je u interesu svih.

"Ova odlučnost da se radi na stvaranju boljeg i sigurnijeg svijeta, sastavni je dio strategije nacionalne sigurnosti predsjednika Busha, koja je objavljena gotovo prije godinu dana. Ovom strategijom poziva se Ameriku da iskoristi svoj poožaj neusporedive snage i utjecaja kako bi stvorila ravnotežu sila koje favoriziraju slobodu. Kako bi se stvorilo, kako je to rekao predsjednik Bush, ‘uvjete u kojima bi sve zemlje i sva društva mogla sama izabrati plodove i izazove koje nosi politička i ekonomska sloboda.’"

Amerikanci vjeruju da će ljudi na Srednjem istoku, ukoliko im se pruži prilika, izabrati slobodu.

XS
SM
MD
LG