Linkovi

Mali poduzetnici na najvećoj Internet dražbovaonici (15/8/03) - 2003-08-14


U početku bijahu 'beanie babies'. Čitave menažerije super-popularnih malih plišanih igračaka izašle su iz kutija privatnih vlasnika i našle se na aukciji na e-Bayu, najvećoj internetskoj dražbovaonici. Sada, šest godina nakon kupoprodajne manije za 'beanie babies', virtuelni 'buvljak' je postao uzgajalište novih malih biznisa.

Neki od njih i nisu tako mali: umjesto zaliha iz vlastitih ormara ili tavana, novi prodavači nude robu iz pravih skladišta, a upošljavaju i vlastito prodajno osoblje.

Većinu transakcija na e-Bayu i dalje obavljaju prosječni građani, u svoje slobodno vrijeme, rješavajući se vlastitih neželjenih i suvišnih stvari. No, posljednjih par godina velik broj malih poduzetnika je svoj biznis na e-Bayu pretvorio u posao s punim radnim vremenom.

Prema procjenama ove kompanije, sa sjedištem u San Joseu, u Kaliforniji, oko 160 tisuća Amerikanaca ostvaruje značajan dio svog dohotka - ili čak i čitav dohodak - prodajući preko interneta nevjerojatno širok asortiman stvari: od porculanskih figurica, preko rabljene opreme za ronjenje, pa do svega što se uopće može zamisliti kao korisno u kući.

Ti novi poduzetnici imaju vrlo dobar 'sluh' za sve što na tržištu ide ili ne – biznisi se preorijentiraju na nove proizvode u roku od doslovce nekoliko dana. I sam e-Bay već stvara nove kategorije među svojim korisnicima kako bi udovoljio poduzetništvu poniklom na vlastitom terenu.

Recimo, svatko tko tri mjeseca za redom ostvari mjesečnu prodaju robe u visini od najmanje tisuću dolara, a pritom od svojih kupaca dobije 98 pozitivnih ocjena, postaje takozvani 'power seller'. Ta kategorija prodavaču podiže rejting među kupcima i jamči mu bolji plasman od konkurencije. Od 33 milijuna aktivnih korisnika e-Baya, više od 65 tisuća ih je zaradilo tu prestižnu kategoriju.

Pomoć u posljednje vrijeme nudi i vladina agencija za malo poduzetništvo. Naime, početi vlastiti biznis na e-Bayu tako je lagano i jednostavno da mnogi u to uđu bez osnovnog poznavanja poslovanja. Stoga im vladina Agencija za mali biznis nudi tečajeve knjigovodstva i pravnih pitanja vezanih uz vođenje vlastitog biznisa, kao i, naravno, sva pitanja vezana uz prijave i plaćanja poreza.

XS
SM
MD
LG