Linkovi

Sjeveroistok SAD i granična područja Kanade bez struje (15/8/03) - 2003-08-14


Sjeveroistok Sjedinjenih Država i granična područja Kanade pogodile su jučer poslijepodne i sinoć nestanci struje. Za sada, uzrok masovnom nestanku struje nije poznat.

Isključenja struje proširila su se ubrzo do istočnih dijelova Ohija te južne Pennsylvianije. Zbog poremećaja u opskrbi strujom vlasti su prekinule rad devet nuklearnih elektrana. Inače, u tri minute je zbog očiglednog kvara bila onesposobljena 21 elektrana.

Predsjednik George Bush izjavio je da se "ne radi o terorističkom napadu." Dodao je da će energetski sustav na Sjeveroistoku zemlje vjerojatno trebati reorganizirati. Istraga je u tijeku.

Točan razlog prekida opskrbe strujom još uvijek je predmet rasprava. Kanadske vlasti smatraju da je počelo nakon što je grom udario u jednu elektranu na američkoj strani slapova Nijagare. Medjutim, vlasti u državi New York tvrde da je veća vjerojatnost da je do početnog problema došlo na kanadskoj strani. Regionalna dalekovodna električna mreža je poboljšana nakon sličnih nestanka struje 1965., 1977. i 1996., ali očigledno je da je preostalo još dosta problema.

Gradonačelnik New York Cityja Michael Bloomberg izjavio je da će se "struja možda vratiti za nekoliko sati". Dodao je da se nestanak struje duž američko-kanadske granice u nekoliko sati proširio mnogim dijelovima američkog sjeveroistoka te Kanadom. Guverner New Yorka George Pataki tvrdi da struju nema više od polovice stanovnika savezne države New York, u kojoj živi 19 milijuna Amerikanaca. Guverner je proglasio izvanredno stanje.

Gradonačelnik Bloomberg je također naglasio da "nema naznaka da se radi o terorizmu." On je odbacio ranija izvješća o požaru u glavnom energetskom postrojenju iz kojeg se strujom napaja New York City.

Na ulicama New Yorka je u poslijepodnevnim satima bila prilična gužva, jer deseci tisuća Newyorčana pokušavaju otići kuće pješice. Semafori nisu radili. Mobitel-linije ne rade, a ispred telefonskih govornica stvaraju se dugački redovi. U New Yorku, New Jerseyu i Connecticutu u ovom trenutku ne rade niti bankomati.

Burza na Wall Streetu objavila je da će sutra biti otvorena za poslovanje. Iznenadni nestanak struje nije doveo do uništenja kompjuterski pohranjenih baza podataka - tvrde dužnosnici burze.

Michael Bloomberg je izjavio da nema izvješća o povećanoj kriminalnoj aktivnosti u gradu. No, newyorška je policija u stanju pune mobilizacije, a njezini pripadnici razmješteni po čitavom gradu.

Gradonačelnik Bloomberg pojavio se pred novinarima dva sata nakon što su počeli nestanci struje, a na ulice izašli deseci tisuća Newyočana. Djelatnici podzemne željeznice rade na tome da iz zaustavljenih vlakova i dizala izvedu putnike.

Američka Uprava za zračni promet odgodila je letove sa šest zračnih luka, među njima i newyorških aerodroma John F. Kennedy i LaGuardia te aerodroma u Newarku, New Jersey.

Struja ne nestala i u nekoliko drugih velikih gradova na istoku Sjedinjenih Država, među ostalima i u Clevelandu i Detroitu, te u Torontu i Ottawi u Kanadi.

XS
SM
MD
LG