Linkovi

Andy Roddick - budućnost američkog tenisa (13/8/03) - 2003-08-13


Godinama vodeći na svjetskoj muškoj teniskoj sceni, Amerikanci se sada sučeljavaju s činjenicom da Pete Sampras razmišlja o odlasku u igračku mirovinu, a da Andre Agassi, koji, doduše još uvijek igra dobro i pored svoje 32 godine, no, koji sve češće uzima kratke odmore, tako da ga na turnirima ne vidjamo tako često kao prethodnih godina.

Zato je potpuno logično da se na mladog Andya Roddicka gleda kao na uzdanicu budućnosti američkog tenisa. On sam ne voli o tome pričati i kaže da mu je ta tema - dosadna. Ističe da visoka očekivanja nisu ništa novo te da neće dopustiti da ga smeta to pitanje:

"To se pitanje nameće od početka…Iskreno da vam kažem o tome razmišljam samo kada mi se takvo pitanje postavi. Pokušavam učiniti ono što mogu i ne brinem o tome što drugi ljudi očekuju od mene. Marim samo za ono što ja mogu učiniti."

U kasnijim tinejđerskim godinama Roddick je doživio vrlo drastičnu tjelesnu promjenu. S visine od metar i 57 centimetara brzo je došao do metar i 82 te težine od 86 kilograma. Roddick kaže da je igru ranije prilagodjavao svojoj tadašnjoj slabijoj fizičkoj konstrukciji, tako da je radje išao na laganije lopte nego na zabijanje voleja. Kao profesionalni tenisač počeo je nastupati prije tri godine okončavajući tu, 2000-tu godinu, kao najmladji tenisač, imao je 18 godina i tri mjeseca, rangiran medju 200 najboljih igrača na svijetu.

Iduće, 2001. godine, kada je odigrao svoju prvu punu sezonu, bio je rangiran medju prvih 20, točnije okončao je godinu kao 16-ti igrač svijeta i opet kao najmladji, s 19 godina i četiri mjeseca, medju prvih 20 na ATP ljestvici. 2002-ge Roddick je ušao medju 10 najboljih na svijetu, a iste je godine osvojio dva ATP turnira dok je četiri puta igrao u finalima. 2002-ge je i njegova zarada prvi put premašila milijun dolara.

Roddick sada ima 21. godinu, poznat je po snažnom servisu, odličnom forehandu, brzini i mladalačkoj snazi dok igra. Početkom godine je uspio postići drugi po snazi i brzini ikada izmjereni servis od skoro 237 kilometara na sat. On, takodjer, vjeruje da mu je i backhand sve bolji. Dosta radi i na kontroli emocija koje su mu nekoliko puta donjele nevolje i slabije igre. Možda je jedan od razloga njegovog naglog sazrijevanja i veza sa pjevačicom i glumicom Mandy Moore. Roddick o tome ne voli govoriti, pa na pitanje odgovara pitanjem:

"Kako je vaša žena? Je li sve u redu? Koliko ste zajedno? 25 godina, kako ste se sreli. O, radili ste zajedno…OK…Mandy i ja smo se sreli na turniru u Torontu prošle godine. Njena mama jako voli tenis tako da sam dobio pozivnicu da je posjetim dok je snimala film. I od tada je sve krenulo…"

Andy Roddick sada ima kuću u Boca Ratonu na Floridi. Zaradio je, u dosadašnjoj karijeri preko dva milijuna i 800 tisuća dolara, uz dodatne milijune od reklama. No, može li postati najbolji američki tenisač? Odgovor na to pitanje moramo sačekati još neko vrijeme!

XS
SM
MD
LG