Linkovi

Propao pokušaj krijumčarenja  raketnog sustava u SAD (13/8/03) - 2003-08-13


Agenti Saveznog istražnog ureda FBI-ja uhitili su jučer u New Jerseyju jednog britanskog državljanina koji je, kako se sumnja, pokušao u Ameriku prokrijumčariti laki raketni sustav zemlja-zrak ruske proizvodnje.

Uhićeni Britanac je – kako se saznaje – trgovac oružjem koji je bacač raketa kupio “na crno” u Rusiji. Izvješćuje se da se radi o čovjeku indijskog podrijetla. Kako se čini, bio je uvjeren da će ga prodati ljudima koji namjeravaju u Americi izvesti terorističke napade. No, ljudi s kojima se sastao nisu bili teroristi već agenti FBI-ja, koji su ga pratili u suradnji s britanskim i ruskim obavještajnim službama. Operacija je počela u Rusiji, gdje je trgovac oružjem već bio pod prismotrom.

U New York Cityju uhićena su jučer dva Afganistanca, koji su povezani s ovim slučajem. Novinska izvješća navode neimenovane vladine dužnosnike koji tvrde da je uhićeni trgovac oružjem tvrdio da se bacačem raketa može srušiti putnički zrakoplov. Od studenog, pojačana je zabrinutost od takve vrste napada – nakon što je, prilikom polijetanja iz Kenije, jedan izraelski zrakoplov bio umalo pogođen raketom sa zemlje. Trojica uhićenih će danas biti izvedeni na preliminarno saslušanje u sudu u Newarku, savezna država New Jersey. (aw)

XS
SM
MD
LG