Linkovi

Može li Bill Clinton spasiti guvernera Californije? (13/8/03) - 2003-08-13


"New York Times" piše da je kalifornijski guverner Grey Davis dobio novog savjetnika u svojem gotovo očajničkom pokušaju da spasi položaj uoči izvanrednih izbora u listopadu. Taj je savjetnik nitko drugi do bivši predsjednik Bill Clinton.

Kako piše njujorški list, bivši predsjednik je već dao prve savjete prošli tjedan i oni su vidljivi iz javnih poteza guvernera Davisa: ponašati se guvernerski, naglašavati da je mogući opoziv – potez bez presedana, i ne zagristi medijski mamac i ući u nadvikivanje s Arnoldom Schwarzeneggerom. Suradnici Billa Clintona kažu da on zbivanja u Kaliforniji doživljava gotovo osobno, jer ga podsjećaju na vlastitu bitku s opozivom.

Iz "Washington Posta", rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja o podršci predsjedniku Bushu. Ona se stabilizirala, ali i dalje vlada jaka podijeljenost po stranačkim linijama oko rata u Iraku i drugih ključnih aspekata predsjedničkog mandata gospodina Busha.

Samo trećina ispitanika smatra da je američko gospodarstvo u dobrom stanju. Isto toliko ih vjeruje da se stvari poboljšavaju, dok posljednja trećina smatra da se pogoršavaju. To je, ističe washingtonski list, optimističniji pogled na američku ekonomiju nego što je bio ikada od početka godine.

I, za kraj, vratimo se na "New York Times", gdje možemo naći i zanimljivu kriminalističku-sudsku priču iz najvećeg američkog grada. Uhićena je banda prevaranata osiguravajućih društava. Ta je banda inscenirala tisuće automobilskih nesreća, potom uposlila vlastite liječnike, akupunkturiste, te izmislila lažne medicinske ustanove kako bi izvukla iz osiguravajućih kompanija ukupno 48 milijuna dolara. Zanimljiv je broj ljudi uključenih u čitavu prijevaru – podignuto je čak 567 optužnica.

XS
SM
MD
LG