Linkovi

Stara zanimanja još žive (13/8/03) - 2003-08-13


Što se u ovim novim modernim vremenima događa sa starim zanimanjima poput raznosača mlijeka, popravljača pisaćih strojeva ili proizvođača mehaničkih klavira?

Vjerovali ili ne, takvih zanimanja još uvijek ima. U eri globalnog zatopljavanja, stalnih prometnih zagušenja, internetskih crva, virusa i junk e-maila, novinari televizijske mreže ABC otkrili su ljude koji i danas žive od poslova iz prošlosti. Takvi poslovi, naime, još uvijek postoje, jer postoji i potreba za njima. Amerika još uvijek vozi dovoljan broj kola sa zapregom da bi trebala nekoga da izradi bičeve kojima se pucketa iznad leđa konja; i, još uvijek ima dovoljno starinskih uličnih svjetiljki da bi postojali ljudi čiji je posao da ih pale i gase.

Recimo, 68-godišnji Willi Kitz, iz San Francisca, i danas popravlja pisaće strojeve, - što stariji, to bolji! -, kao što je to radio prije pedeset godina. Doduše, kako kaže, nitko ne može zastati u vremenu i praviti se da ne vidi promjene. On zato sada popravlja i faks mašine, kompjuterske pisače, te aparate za umnožavanje. Ali, staroj pisaćoj mašini posvetit će s radošću i noćne sate, a ne samo radno vrijeme.

Na sličan način, 63-godišnji Marshall Rice i danas dostavlja mlijeko svojim mušterijama u Davisu, u Kaliforniji, jednako kao što je to radio prije 35 godina kada je započeo taj posao. Čak je i kamionet još uvijek isti, proizveden 1964. godine. I on je, doduše, proširio posao u skladu sa zahtjevima vremena: uz mlijeko, dostavlja i krafne, peciva, kruh i nareske za sendviče. Kaže da mu danas posao ustvari ide mnogo bolje nego prije 35 godina.

Manje prehrambena, a više duhovna nostalgija izraz je koji bi najbolje okarakterizirao malu kompaniju QRS Music Tehnologies, iz Buffala, na sjeveru savezne države New York, i njezinog direktora Boba Berkmana. Nekad davno, Berkman je studirao da postane zubar, ali ga je ljubav prema starinskim automatskim klavirima dovela do kompanije čiji je glavni posao proizvodnja papirnatih rola s izbušenim notnim zapisima za mehaničke klavire. Kao glavnu preporuku za posao, te 1975. godine, Bob Berkman je donio jednu takvu rolu koju je sam ručno izradio. Iste role rade se i danas, jedina je razlika da su tipičnim ragtime glazbenim temama dodani moderni tonovi, poput glazbenih tema hit filmova, te makarene.

XS
SM
MD
LG