Linkovi

Arnold Schwarzenegger za ekonomskog savjetnika angažirao milijardera Warrena Buffeta (14/8/03) - 2003-08-13


Glumac Arnold Schwarzenegger, jedan od republikanskih kandidata za guvernera, te zasigurno medijski najprominentniji izazivač Graya Davisa, danas je angažirao milijardera Warrena Buffeta za svog financijskog i ekonomskog savjetnika. Warren Buffet, koji je inače demokrat, izjavio je da Arnold Schwarzenegger "može riješiti gospodarske probleme koji danas muče Kaliforniju."

Warren Buffet je stekao svoje bogatstvo na čelu investicionog konglomerata Berkshire-Hathaway, gdje je bio legendaran po svojoj štedljivosti u vođenju te tvrtke.

Izborni stožer Arnolda Schwarzeneggera također je angažirao i nekoliko iskusnih suradnika posljednjeg republikanskog guvernera Kalifornije, Peta Wilsona.

U Kaliforniji će se inače večeras objaviti popis kandidata na izvanrednim izborima za guvernera te savezne države, koji će se održati 7. listopada.

Dužnosnici odgovorni za organizaciju izbora i pregled dokumenata koje su ispunili svi koji se žele kandidarati, izjavili su da je do sada potvrđena kandidatura 131 građana koji se želi natjecati za položaj guvernera, dok se 40 aplikacija još uvijek razmatra.

Predsjednik George Bush, koji sutra stiže u Kaliforniju, nazvao je izvanredne izbore za guvernera - samo godinu dana nakon što je aktualni guverner Gray Davis izborio drugi mandat - "fascinantnom političkom dramom."

Više od milijun građana Kalifornije potpisalo je peticiju za opoziv guvernera Davisa, člana Demokratske stranke. U Kaliforniji je prilično rašireno nezadovoljstvo načinom na koji guverner obavlja svoj posao, posebno činjenicom da ova savezna država, nakon niza godina kada se bilježio proračunski višak, ponovno ima budžetski deficit, i to od 38 milijardi dolara. Davisovoj nepopularnosti pridonijela je i energetska kriza iz ljeta 2001., kada su bile česte nestašice struje.

U međuvremenu, Kaliforniju je posjetio i Ralph Nader, predsjednički kandidat stranke Zelenih na izborima 2000. godine. Došao je podržati guvernersku kandidaturu Petera Cameja, čelnika lokalne podružnice Zelenih, no njegov je nastup najviše ostao upamćen zbog toga što ga je, tijekom govora u San Franciscu, jedan od prisutnih napao, bacivši mu pitu u glavu. Nitko nije uhićen.

XS
SM
MD
LG