Linkovi

Perući posuđe za badava, flautistica postala kuharica (14/8/03) - 2003-08-13


Promjena karijere u Americi nije nepoznat pojam, čak i kada ne postoji pritisak gubitka starog zaposlenja. Posljednjih godina, međutim, iskrsnuo je jedan novi favorit u izboru druge ili treće karijere.

Nicole Kaplan je provela duge, duge sate perući posuđe - i pritom bila presretna. Ne, ona nije bila mazohist; ona je u to vrijeme bila profesionalna flautistica, koja je žarko željela postati profesionalna kuharica. Kako nije mogla priuštiti plaćanje školarine u Institutu za kulinarsko obrazovanje u New Yorku, ponudila je Institutu svoj dobrovoljni rad u zamjenu za obrazovanje.

Otkako je diplomirala na newyorškom Institutu za kulinarsko obrazovanje, 1997., postala je jedna od deset najboljih kuhara za slastice u Americi. No, bez obzira što je postigla ono o čemu većina kuhara samo sanja, ona nije usamljena u svojoj želji da, za plaću, odjene pregaču i u ruke uzme kuhaču.

U sve većem broju, u kuharske se škole prijavljuju ne samo svježi maturanti, koji još ni ne znaju što ustvari žele od svoje karijere, nego i zreli profesionalci iz potpuno drugih područja, odnosno, kako ih jedan stručnjak opisuje, 'arhitekti, liječnici i odvjetnici u rekonvalescenciji'.

Čitav niz razloga pridonio je rastu popularnosti kuharskih škola. Kao prvo, kuhanje se ovih dana smatra 'šik', bilo kod kuće ili kao posao. Televizijski programi, poput kablovskog kanala Food Network, daju slavnim kuharima publiku diljem zemlje, a recepti za vlastite kulinarske uratke dobivaju posebne podlistke čak i u novinama poput New York Timesa i Washington Posta.

Sve je to rezultiralo porastom broja studenata u kuharskim akademijama i školama diljem Amerike. Recimo, Institut za kulinarsko obrazovanje ima sada 90 posto više studenata nego 1999., dok je Francuski kulinarski institut, također u New Yorku, u posljednje tri do četiri godine upisao i do 200 posto više interesenata. I Kalifornijski kulinarski institut u San Franciscu ima dvostruko više studenata nego prije dvije godine. Pri tome, cijena školovanja u takvim vrhunskim kuharskim akademijama nije za zanemariti - čak i kraći, jednogodišnji studij može koštati do 36 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG