Linkovi

Pesticidi u Pepsi i Coca Coli? (12/8/03) - 2003-08-12


Tvornice osvježavajućih napitaka Pepsi i Coca Cola sučeljene su s optužbama da im glavni proizvodi sadrže pesticide.

Jedna indijska organizacija za kontrolu okoliša ustvrdila je da Coca Cola i Pepsi Cola sadrže toksične kemikalije. Testiranje uzoraka dvaju napitaka, koje je proveo laboratorij organizacije Centre for Science and Environment, pokazalo je da oni sadrže četiri toksična pesticida: lindan, DDT, malation i klorpirifos.

Obje su kompanije zanijekale optužbe i štoviše uložile odgovarajuće žalbe sudovima u Delhiju i Bombayu. No, prvi je sud odredio da indijska vlada mora provesti neovisno testiranje uzoraka Pepsi Cole i izvijestiti o nalazima u roku od tri tjedna. Coca Colina žalba u Bombayu još nije riješena. U međuvremenu je i indijsko ministarstvo zdravlja odredilo neovisna testiranja oba napitka, ali je negativni publicitet već urodio štetama: indijski parlament je zabranio točenje oba napitka u svojim kantinama, a ministarstvo obrane je poslalo istu zabranu u sve vojne klubove širom zemlje.

Obje se kompanije plaše da bi negativni publicitet mogao ugroziti i druga tržišta, jer im je jedan od glavnih propagandnih slogana upravo to da su njihovi napici jednake kvalitete u svakom kutku Zemljine kugle.

XS
SM
MD
LG