Linkovi

Kalifornijski izazov: Smijeniti Graya ili poraziti Arnolda? (12/8/03) - 2003-08-12


Na izvanrednim izborima za guvernera Kalifornije, 7. listopada, natjecat će se 195 kandidata. Neki od njih predstavljaju ozbiljan izazov aktualnom guverneru Grayu Davisu, dok ih većina nije.

Građani Kalifornije žele smijeniti guvernera – tri godine prije redovitih izbora. Dva su najvažnija razloga njihove srdžbe – energetska kriza od prije dvije godine, kada su bile česte nestašice struje, te proračunski manjak od 38 milijardi dolara. Prema jednoj anketi, guvernera Davisa bi već danas smijenilo oko dvije trećine glasača.

Među onima koji ga se nadaju zamijeniti najprominentniji je glumac Arnold Schwarzenegger. Kandidat je također i njegov kolega iz Republikanske stranke Bill Simon, kojeg je prošle godine na izborima za guvernera pobijedio Gray Davis. Bill Simon je pozvao Arnolda Schwarzeneggera da se u izbornoj kampanji okrene problemima građana, te da ne iskorištava svoju filmsku slavu. “Nije trenutak za bombastične parole, hollywoodske priče, ili pojednostavljene recepte” – rekao je jučer Bill Simon, očito aludirajući na glumca austrijskog podrijetla oženjenog za televizijsku novinarku Mariu Shriver, inače nećakinju predsjednika Johna Kennedyja.

Tko su drugi kandidati? Tu je liberalna televizijska komentatorica Ariana Huffington, kao i Schwarzenegger useljenica u Ameriku – ona je u Kaliforniju došla iz Grčke. Do prije tri godine bila je radikalna konzervativka. Sada najavljuje da bi se mogla udružiti sa Zelenima. Među poznatijim kandidatima je i biznismen Peter Ueberroth, poznat kao glavni organizator ljetnih Olimpijskih igara u Los Angelesu, 1984. godine. Međutim, velika većina kandidata su takozvani obični građani te poneki osobenjak. Za kandidaturu bilo je naime dovoljno prikupiti 65 potpisa te platiti pristojbu od 3500 dolara.

Od etabliranih političara, za guvernera se natječe i zamjenik sadašnjeg guvernera, demokrat Cruz Bustamante, najutjecajniji kalifornijski političar meksičkog podrijetla. On se protivi opozivu aktualnog guvernera, međutim svejedno se kandidirao. “Trebamo glasati protiv opoziva sadašnjeg guvernera, međutim ako on bude ipak opozvan – glasajte za mene” – rekao je Cruz Bustamante.

Aktualni guverner Gray Davis obavlja svoje redovite poslove, u želji da ostavi dojam da je “iznad” ove prilično karnevalske atmosfere. Pokušaj svog opoziva nazvao je “željom republikanaca da ukradu mjesto guvernera”.

"Ovo je uvreda za osam milijuna građana koji su prije manje od godinu dana glasali za mene. Priznajem da su mnogi razočarani. Svjestan sam toga. Radit ću još više kako bi problemi bili riješeni” – izjavio je guverner Davis.

XS
SM
MD
LG