Linkovi

Iračani pomažu sami sebi (12/8/03) - 2003-08-12


Nakon nedavne pogibije sinova iračkog diktatora Saddama Husseina, među Iračanima raste uvjerenje da se ni Saddam niti njegova stranka Baath nikada neće vratiti na vlast. Sjedinjene Države su nedavno odobrile nagradu u visini od trideset milijuna dolara osobi koja je pružila informacije o boravištu Udaya i Qusaya Husseina. A, kako je rekao američki ministar obrane Donald Rumsfeld, i drugi Iračani slijede primjer te osobe:

"Kako sve više Iračana pruža informacije i pomoć, koalicijske snage su izvele desetke prepada protiv ostataka Saddamovog režima, koji još postoje u zemlji. Tijekom posljednjih tjedana, koalicijske snage su zarobile doslovce stotine pojedinaca. Do sada je zarobljeno ili ubijeno 38 od 55 najtraženijih osoba u Iraku."

Ostaci režima Saddama Husseina i dalje izvode napade, ali to nije usporilo napore da se Irak otputi ka stabilnosti i samoupravi.

Sveučilišta i bolnice u Iraku se ponovno otvaraju. Irak se vraća na svjetsko tržište nafte. Upošljava se policija i stvara nova iračka vojska. Najvažnije je, međutim, kako je rekao ministar obrane Rumsfeld, stvaranje Iračkog upravnog vijeća:

"Dvadesetpetoročlano vijeće uključuje sunite, šiiite, Kurde, Asirijce, Turkmene, muškarce i žene. Ono naširoko predstavlja iračku populaciju. Ustvari, ja bih rekao da je to vjerojatno najreprezentativnije upravno tijelo koje je Irak imao ikada u povijesti."

Konačni uspjeh u Iraku, rekao je ministar obrane Rumsfeld, zahtijevat će još vremena. Ali, istaknuo je, 'svaki od pojedinačnih uspjeha vrši daljnji pritisak na one koji pokušavaju omesti tranziciju Iraka iz tiranije u slobodno građansko društvo.'

XS
SM
MD
LG