Linkovi

Schwarzenegger se službeno kandidirao za guvernera Kalifornije (10/8/03) - 2003-08-10


Glumac Arnold Schwarzenegger službeno se kandidirao za guvernera Kalifornije. Gospodin Schwarzenegger, inače republikanac, rekao je pristašama da će služiti kao "guverner naroda", ukoliko bude izabran. Stotine pristaša i prolaznika pozdravile su ga kada je došao u ured okružnog registra da bi podnio potrebnu dokumentaciju za kandidaturu. Do isteka roka za kandidiranje sinoć, prijave je podnijelo više od 90 kandidata, koji će se natjecati 7. listopada, kada se glasači trebaju izjasniti o mogućem opozivu aktualnog kalifornijskog guvernera Graya Davisa. Kandidati su za prijavljivanje kandidature trebali prikupiti najmanje 65 potpisa glasača i uplatiti 3.500 dolara.

Inače, među kandidatima ima predstavnika svih, pa i najmarginalnijih segmenata kalifornijskog društva. U Long Beachu se, na primjer, za guvernera kandidirala jedna stogodišnjakinja kojoj je sponzor lanac diskontnih trgovina. Pornografska zvijezda Mary Carey, koja se zalaže za oporezivanje silikonskih umetaka za grudi, također se kandidirala za guvernera. Jedino prethodno "političko" iskustvo stekla je kao dopredsjednica svojeg razreda u osnovnoj školi. Među kandidatima ima i studenata, transvestita, ugostitelja i inžinjera.

Protivnici sadašnjeg guvernera Graya Davisa, nezadovoljni stanjem u kalifornijskom proračunu i energetskom krizom, prikupili su 1.600.000 potpisa da bi se organiziralo izjašnjavanje o mogućem opozivu guvernera. Izjašnjavanje u listopadu imat će dva dijela. Glasači će prvo odlučiti treba li opozvati guvernera Graya, a zatim će, ukoliko opoziv bude izglasan, morati izabrati njegovog nasljednika.

XS
SM
MD
LG