Linkovi

Film tjedna: 'Freaky Friday - Ludi petak' (10/8/03) - 2003-08-10


Među najvećim filmskim hitovima ovoga tjedna je nova komedija "Freaky Friday – Ludi petak", u kojoj majka i kćer na jedan dan mijenjaju uloge.

15-godišnja gimnazijalka Anna i njena majka, udovica, psihoanalitičarka Tess, neprestano ratuju. Anna misli da je mama, unatoč zanimanju, uopće ne razumije, a Tess vjeruje da gimnazija nije tako teška kako njena kćer tvrdi. Sukob generacija bjesni nesmanjenom žestinom sve dok im začarani keks iz kineskog restorana ne pomogne da sagledaju svijet iz nove perspektive.

Dan prije svojeg drugog vjenčanja, Tess se, zahvaljujući magičnoj intervenciji, budi u tijelu svoje kćeri, a Anna – u liku svoje majke. Petak je – treba samo izdržati do kraja radnog tjedna, pa Anna i Tess odlučuju zamijeniti jedna drugu u svojim svakodnevnim ulogama. Tess odlazi u gimnaziju, a Anna – u psihoanalitičarsku ordinaciju.

Komedija "Freaky Friday" zapravo je remake istoimenog djela iz 1977, inspiriranog jednom dječjom knjigom, u kojem je ulogu majke tumačila Barbara Harris, a kćeri – tada mlađahna Jodie Foster. U novoj obradi stare teme glavne uloge igraju Jamie Lee Curtis i zvjezdica u usponu Lindsay Lohan. Jamie Lee Curtis, koja i sama odgaja jednu buntovnu tinejdžerku, vjeruje da je snimila dobru komediju, ali od nje ne očekuje mnogo više od toga.

"Film smatram oblikom zabave. Ovo je komedija za cijelu obitelj. Mislim da u njemu nema nekih velikih poruka, osim toga da ponekad treba biti u tuđoj koži da bi čovjek nešto shvatio. U filmu nema ništa što bi bilo nepodobno za mlade. O njemu možete popričati kada iziđete iz kina, no to je otprilike sve," rekla nam je.

Naravno, usporedbe s originalom iz 1976. su neizbježne. Redatelj Mark Waters vjeruje da je njegova verzija manje od originala okrenuta fantaziji, te da se više bavi odnosom između kćeri i majke.

"Sjećam se da mi se original jako dopao. No, kada sam ga nedavno ponovno pogledao, činio mi se djetinjast. Mislim da ga je na neki način vrijeme pregazilo. U tom filmu je najveći problem kada kćer stavi previše deterdženta u stroj za pranje rublja. No, moj se film bavi stvarnim problemima u odnosu majke i kćeri – neslaganjima, svađama – pa zato ima i više prilika za moderni humor," kaže Waters.

Scenarij za "Freaky Friday" napisale su Heather Hatch i Leslie Dixon. U sporednim ulogama pojavljuju se još Mark Harmon kao Tessin zbunjeni zaručnik i Chad Michael Murray kao gimnazijalac u kojega je Anna zaljubljena. Naslovnu pjesmu iz filma – koju upravo slušamo - izvodi Lindsay Lohan.

XS
SM
MD
LG