Linkovi

Bremer: Napad na jordansko veleposlanstvo - teroristička propaganda (10/8/03) - 2003-08-10


Američki upravitelj u Iraku Paul Bremer izjavio je da su, kako se sumnja, islamisti povezani s al-Qaidom, sudjelovali u nedavnom samoubilačkom bombaškom napadu na jordansko veleposlanstvo u Bagdadu. Prema riječima gospodina Bremera, glavna sumnja pala je na islamističku organizaciju Ansar al-Islam i na Sadamove lojaliste.

U međuvremenu, u istragu o ovom napadu uključio se i američki Savezni istražni ured FBI. Gospodin Bremer jasno je dao do znanja da nije donio nikakve zaključke o napadu, no opisao ga je kao "propagandni potez" izveden s namjerom da se Iračani koji gledaju televiziju teroriziraju slikama spaljenih i okrvavljenih tijela. U napadu na jordansko veleposlanstvo ubijeno je najmanje 17, a ranjeno je preko 50 ljudi.

U najnovijim gerilskim napadima u Iraku ranjena su još četvorica američkih vojnika, koji su vršili ophodnje u Kirkuku i Bagdadu. U Basri, britanske snage sukobile su se s prosvjednicima, ogorčenima zbog nestašice goriva, koji su ih gađali kamenjem. Nasilje se vremenski podudarilo s redovitim radijskim obraćanjem predsjednika Busha naciji, u kojoj je predsjednik obećao da će Sjedinjene Države ostati dugoročno predane uspostavljanju mira, ekonomske stabilnosti i demokracije u Iraku.

U međuvremenu, u Dubaiju, jedna je arapska televizijska postaja emitirala snimku petorice maskiranih iračkih islamista, koji kažu da njihove do sada nepoznate skupine vode gerilski rat protiv stranih snaga. U Najafu, čelnik iračke šiitske većine pozvao je na mirni otpor.

XS
SM
MD
LG