Linkovi

U New Yorku - zagađenje zraka na Ground Zero utjecalo na trudnice i njihove još nerođene bebe (10/8/03) - 2003-08-10


Nova studija pokazuje da je zagađenje zraka uslijed rušenja zgrada Svjetskog trgovinskog centra, u terorističkom napadu, u rujnu 2001, rezultiralo posljedicama po trudne žene i njihove tada još nerođene bebe.

Čitav niz žena koje su bile izložene dimu i prašini iz ruševine rodio je bebe manje porođajne težine od drugih žena s područja New Yorka, koje su bile daleko od mjesta nesreće. Nova studija, objavljena u najnovijem broju časopisa "Journal of the American Medical Association", pratila je 182 trudnice koje su bile u ili blizu ruševina. Petnaest od tih žena, koje su sve bile izložene toksinima u ruševinama, rodilo je bebe manje težine nego što bi se očekivalo.

Voditeljica studije, dr. Gertrud Berkowitz, s Medicinskog fakulteta Mount Sinai, u New Yorku, smatra da je glavni uzrok niže porođajne težine tih beba upravo zagađenje zraka. Dužnosnici su, kaže ona, potcjenjivali zagađenje zraka, posebice u prvih nekoliko dana nakon terorističkih napada. U međuvremenu, međutim, provodi se već nekoliko dugoročnih studija koje promatraju zdravlje svih osoba koje su bile izložene prašini i dimu na području nazvanom Ground Zero, odnosno mjestu ruševina zgrada Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG