Linkovi

Netsi najozbiljnije računaju na Planinića (11/8/03) - 2003-08-10


Za skidanje prašine s podataka o prijelaznom roku, koja se tek počela slijegati nakon okončanja “kupoprodaje” igrača koji su imali status “slobodnih košarkaša”, pobrinuo se izvanredni krilni igrač najbolje momčadi s Istoka – New Jersey Netsa – Kanyon Martin! On, naime, traži od Netsa maksimalni produžetak ugovora i zahtijeva da bude prodan, ako mu se ponude bolji uvjeti od trenutnih – 66 milijuna dolara za šestogodišnji ugovor. Maksimum koji mu Netsi mogu ponuditi je, inače, 87 milijuna dolara za šestogodišnju vjernost, no pitanje je – vrijedi li Martin toliko?

No, za takvog igrača uvijek ima zainteresiranih. Tako Portland nudi zamjenu za Rasheeda Wallacea. Portland bi, isto tako, rado poslao Netsima i Rubena Pattersona u zamjenu za centra Dikembe Mutomba, koga je trener Byron Scott prošle sezone potpuno zapostavio.

Kada već spominjemo Netse, kažimo da stručni stožer te ekipe najozbiljnije računa na hrvatskog košarkaša i rookieja u NBA ligi, Zorana Planinića, čije su igre tijekom ljetne lige bio vrlo primijećene. Kako saznajemo, ukazuje mu se izvrsna prilika da bude prva zamjena Jasonu Kiddu. Navodno, trener Netsa smatra da bi 20-godišnji Planinić trebao još raditi na šutu, dok ostali elementi igre zadovoljavaju.

I dok Martin i Wallace razmišljaju od mijenjanju dresova, američka košarkaška reprezentacija u New Yorku je otpočela treninge u sklopu priprema za kvalifikacijski turnir za odlazak na Ljetne olimpijske igre. Kvalifikacijski turnir će se održati u Portoriku, od 20. do 30. kolovoza. Trener Larry Brown obećava mnogo rada i znoja u idućih devet dana te naglašava da su izabrani igrači vrlo voljni predstavljati svoju zemlju na tom natjecanju, za koje se zna jedino da će biti vrlo naporno, a vjerojatno i neizvjesno.

Naime, samo prve tri ekipe, iz zemalja Sjeverne i Južne Amerike, odlaze na Olimpijadu u Atenu. Kao glavni favoriti navode se Sjedinjene Države i Argentina, koja je na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu svladala Amerikance i to na njihovom terenu, u Indianapolisu.

U američkoj momčadi nastupaju: braniči - Ray Allen, Allen Iverson, Jason Kidd, Mike Bibby, Vince Carter (koji je zamijenio Kobea Bryanta), te Tracy McGrady. Na krilnim pozicijama će igrati – Elton Brand, Karl Malone, Richard Jefferson i Nick Collison dok će centri biti Tim Duncan i Jermaine O`Neal.

Kada su NBA igrači, 1992. godine, na olimpijadi u Barceloni, nastupili u američkoj izbornoj vrsti ideja je bila – promovirati košarku diljem svijeta. 11 godina kasnije, čak 15 posto NBA igrača dolazi iz zemalja izvan Sjedinjenih Država i oni su vodeći košarkaši u svojim nacionalnim selekcijama, poput Argentine, Španjolske, Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Brazila ili Kanade, zemalja koje su i najveći suparnici američkoj reprezentaciji na svjetskim prvenstvima i na olimpijskim igrama.

XS
SM
MD
LG