Linkovi

Prvo i posljednje 'svemirsko' vjenčanje (11/8/03) - 2003-08-10


Jučer je održano prvo "svemirsko vjenčanje". Ruska svemirska agencija priopćila je da se kozmonaut Jurij Malenčenko - koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji - vjenčao i to putem posebnog telefona. Njegova izabranica, američka državljanka Ekaterina Dimitrijeva, nalazila se u Teksasu, u Svemirskom centru Johnson, u Houstonu.

Mladenka je nosila bijelu vjenčanicu, dok je mladoženja bio u fraku, koji je na svemirsku postaju dovezen redovitim opskrbnim letom. Američki astronaut Edward Lu, koji se s Jurijem Malachenkom nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, odsvirao je na prijenosnim elektronskim orguljama "Svadbeni marš".

Mladenka i mladoženja, udaljeni 380 kilometara, rekli su sudbonosno "da", a gospođa Dimitrijev je suprugu poslala i poljubac. Jurij Malenchenko ostaje u svemiru do listopada.

Ovo, prvo vjenčanje u svemiru, vjerojatno je i posljednje. I ruski i američki stručnjaci nastojali su spriječiti ovaj događaj, i od sada će svaki astronaut odnosno kozmonaut, prije polijetanja, morati potpisati dokument kojim se odriče mogućnosti da se uda i odnosno oženi u orbiti.

XS
SM
MD
LG