Linkovi

Iračke potrebe na području unutrašnje sigurnosti (11/8/03) - 2003-08-10


Oslobođen od represije Saddama Husseina, irački narod počinje obnavljati svoju zemlju. Pred njim je ogroman posao. "Iraku ne treba ponovna izgradnja", rekao je zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, "već rehabilitacija od trideset i pet godina namjerne zlouporabe iračkih prirodnih bogatstava.

Saddam Hussein protraćio je iračko bogatstvo da bi za sebe izgradio palače, zatvore, dvorane za mučenje i ogromni arsenal najrazličitijeg oružja. Razmjerno malo sredstava utrošeno je na stambene objekte, bolnice, škole, civilnu industriju i ekonomsku infrastrukturu za potrebe naroda Iraka. To je posebno očigledno u područjima južnog i sjevernog Iraka, koje je diktator Sadam smatrao nelojalnima njegovoj represivnoj vladavini.

Uz opljačkanu zemlju, Saddam je za sobom ostavio i strah. Njegove snage sigurnosti ubile su desetke tisuća iračkih muškaraca, žena i djece. Neki od tih ubojica i danas izvode sporadične napade na koalicijske snage ili iračke građane. Teroristi stranke Baath pokušavaju spriječiti Iračane u njihovim nastojanjima da izgrade slobodan, demokratski i dobrostojeći Irak. Da bi se uklonila ova prijetnja, kazao je gospodin Wolfowitz, Irak hitno treba dobiti vlastite snage sigurnosti:

"Ne treba nam više američkih snaga. Trebaju nam međunarodne snage. Trebaju nam obavještajni podaci, na temelju kojih možemo djelovati. No, prije svega, trebaju nam Iračani koji će se boriti na našoj strani. Irački narod dio je ove koalicije, te treba biti osposobljen i naoružan da bi mogao u njoj sudjelovati."

Gospodin Wolfowitz je dodao da Sjedinjene Države i njihovi koalicijski saveznici surađuju s Iračanima na zadovoljavanju sigurnosnih potreba Iraka: "Započeli smo s novačenjem i uvježbavanjem pripadnika nove iračke vojske i novih snaga civilne obrane. Te bi snage mogle od naših snaga preuzeti neke važne zadatke, kao što su čuvanje stalnih objekata i dalekovoda."

Slobodni irački narod moći će na kraju biti jamac vlastite sigurnosti. Kako je rekao predsjednik Bush, Iračani će “poslužiti kao primjer cijeloj regiji i navesti druge nacije da se opredijele za slobodu".

XS
SM
MD
LG