Linkovi

Zrakoplov na letu 93 nad Pennsylvanijom srušili otmičari? (9/8/03) - 2003-08-09


Američki istražitelji kažu da su otmičari zrakoplova United Airlinesa na letu 93 11. rujna 2001. možda namjerno srušili zrakoplov, odnosno, da ih vjerojatno nisu svladali putnici, kako se do sada vjerovalo.

Direktor Saveznog istražnog ureda FBI-a Robert Mueller izjavio je da analiza snimka iz pilotske kabine pokazuje da je jedan otmičar "savjetovao" drugome da sruši zrakoplov na polju u Pennsylvaniji. Ranije se vjerovalo da se zrakoplov srušio slučajno, kada su otmičare svladali putnici, ili da su sami putnici srušili zrakoplov.

FBI je priopćio da analiza crne kutije ne umanjuje heroizam putnika koji su se borili protiv svojih napadača. Glasnogovornica FBI-a kazala je da nema sumnje da je pad zrakoplova barem dijelom izazvan - kako je rekla - herojskim djelima putnika.

U padu zrakoplova na letu 93 u Shanksvilleu saveznoj državi Pennsylvaniji poginula su 33 putnika, sedam članova posade i četvorica otmičara. Vjeruje se da su otmičari namjeravali zrakoplovom udariti u sjedište Kongresa na Capitol Hillu ili u Bijelu kuću. Druga dva oteta zrakoplova udarila su u Svjetski trgovinski centar u New Yorku, a treći u Pentagon u blizini Washingtona.

Nova informacija o analizi podataka iz crne kutije uključena je i u kongresno izvješće, objavljeno prošli mjesec, u kojem se analiziraju teroristički napadi na New York i Washington.

XS
SM
MD
LG