Linkovi

'Terminator' kao Reagan? (9/8/03) - 2003-08-09


Neočekivana odluka glumca Arnolda Schwarzeneggera da se kandidira za guvernera Californije samo je dokazala da kod mnogih holivudskih zvijezda postoji želja da se uključe u politiku. "Ahnold" se nada krenuti stopama najslavnijeg političara među bivšim glumcima – predsjednika Ronalda Reagana.

Schwarzenegger, koji je na velikom ekranu došao glave mnogom zločincu, sada bi mogao aktualnog guvernera Californije Graya Davisa koštati njegove političke karijere. Kako kaže, spreman je natjecati se za guvernersku dužnost.

"Kada sam se počinjao baviti filmom, govorili su mi – ne možemo izgovoriti tvoje ime, ne znaš engleski, imaš prevelike mišiće. I vidite što se dogodilo! Postao sam najbolje plaćena osoba na svjetskoj zabavnoj sceni," kaže popularni "Terminator".

Schwarzeneggerova karijera glavna je vijest u Sjedinjenim Državama. O njoj se oglasio i predsjednik Bush.

"Zanima me proces koji se odvija u Californiji. Fascinantno je vidjeti tko je popularan, a tko nije. Mislim da bi Schwarzenegger bio dobar guverner," rekao je predsjednik.

Arnold Schwarzenegger samo je jedan u nizu holivudskih glumaca koji su nastojali prijeći sa zabavne na političku scenu. Možda najbolji primjer za to je Ronald Reagan. On je, kao bivši glumac, uspio postati guverner Californije 1966. 14 godina kasnije izabran je za predsjednika Sjedinjenih Država. David Lightman, šef washingtonskog ureda dnevnika "Hartfort Courant", vidi određene paralele između Reaganovog uspona na vlast i Schwarzeneggerove dosadašnje karijere.

"To je jedan pametan čovjek. Ima smisla za biznis i zna se ophoditi s ljudima. Zna li dovoljno o Californiji i njenom budžetu? Ne. No, je li Ronald Reagan znao mnogo o Californiji i njenom budžetu kada je izabran za guvernera, a da nikada ranije nije obnašao nikakvu političku dužnost? Ako ste slavni, automatski imate određenu prednost pred drugim kandidatima. Mnogo više ljudi zna za Schwarzeneggera, nego za zamjenika guvernera Cruza Bustamantea, koji se također kandidirao," ocjenjuje gospodin Lightman.

Neki politički analitičari vjeruju da će Schwarzenegger pobuditi zanimanje među glasačima, koje politika obično ne zanima. Ipak, drugi upozoravaju da bi mogao imati problema kada se suoči s konkretnim pitanjima o vođenju Californije. Voditelj televizijskog talk showa Jerry Springer, koji je ovoga tjedna odustao od kandidature za senatora, kaže da se glasači u Californiji neće zadovoljiti samo nejasnim obećanjima.

"Slava vam donosi publiku. No, kada zadobijete njenu pažnju, morate znate o čemu govorite. Morate znati odgovoriti na ono što glasače brine," kaže ovaj popularni televizijski voditelj.

Drugi promatrači vide Schwarzeneggerovu kandidaturu kao odjek karijere profesionalnog hrvača Jesseja Venture, koji je, zahvaljujući nezadovoljstvu glasača, uspio 1998. pobijediti na izborima za guvernera Minnesote. Neki, dapače, govore o novom trendu u američkoj politici, odnosno, o pojavljivanju političkih zvijezda iz drugih, ne-političkih sfera života. Washingtonski politički analitičar Stuart Rothenberg nije posebno impresioniran tim trendom.

"Mislim da to dokazuje da postoji jasna i jaka veza između politike i pop kulture. Iako sam protiv toga, mislim da je danas politika jednostavno takva," ocjenuje gospodin Rothenberg.

Mnogi politički analitičari vjeruju da Arnold Schwarzenegger, zahvaljujući svojoj slavi i razjedinjenosti californijskih demokrata, ima dobre izglede za pobjedu na izborima, ukoliko glasači opozovu aktualnog guvernera Graya Davisa 7. listopada.

XS
SM
MD
LG