Linkovi

Bostonska nadbiskupija pokušava odštetom nagoditi tužbe o spolnom zlostavljanju (9/8/03) - 2003-08-09


Bostonska nadbiskupija ponudila je – kako je javljeno – 55 milijuna dolara za rješavanje više od 500 tužbi protiv svećenika optuženih za spolno zlostavljanje vansudskim nagodbama.

Ova je ponuda, koja je jučer prenesena odvjetnicima podnositelja tužbi, shvaćena kao gesta dobre volje. Odvjetnik koji zastupa više od 200 podnositelja tužbi, kazao je da je ponuda "dobar početak, ali tek početak". Ponuda je iznesena devet dana nakon što je na čelo bostonske nadbiskupije, jedne od najvećih u Sjedinjenim Državama, došao nadbiskup Sean Patrick O'Malley. Lokalni mediji javljaju da je nadbiskup O'Malley vjerojatno igrao značajnu ulogu u ponudi.

U prošlomjesečnom izvještaju pravosudnih organa savezne države Massachusetts kaže se da su svećenici i radnici Katoličke crkve u području Bostona u proteklih 60 godina spolno zlostavljali oko tisuću djece.

Tijekom dana, velikodostojnici Vatikana priopćili su da je crkveni dokument iz 1962, u kojem se propisuje čuvanje tajnosti u slučajevima navodnog spolnog zlostavljanja, kasnije zamijenio drugi propis. Prema njihovim riječima, ti se propisi odnose samo na zločine i kazne unutar Crkve, kako bi se sudionici takvih slučajeva zaštitili od skandala. Dokumentom se, naime, propisuje, da svi sudionici, uključujući i žrtve, zauvijek čuvaju tajnost ili mogu biti ekskomunicirani.

XS
SM
MD
LG